Isărescu: O treime din întreprinderile private au pierderi permanente; de ce nu apelează firmele la "donațiile" reprezentate de fondurile UE?

Isărescu: O treime din întreprinderile private au pierderi permanente; de ce nu apelează firmele la "donațiile" reprezentate de fondurile UE?

Situația financiară a companiilor private a intrat în atenția Băncii Naționale a României (BNR), având în vedere că o treime dintre acestea au pierderi permanente, cele mai multe sunt subcapitalizate iar sursa de capitalizare reprezentată de fondurile europene, care "sunt donații", este insuficient folosită, susține guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Discutăm de 25 de ani ce facem cu companiile de stat, cum să le restructurăm, cum să le privatizăm. Discuțiile au continuat pentru că aceste companii au fost o sursă de arierate, care sunt un surogat de bani.

Două decenii, preocuparea principală a fost cea a întreprinderilor de stat, producătoare de arierate, care au subminat, într-un fel, politica antiinflaționistă a băncii centrale. Da data aceasta Raportul (asupra Stabilității Financiare — n.r.) propune să se analizeze și sectorul privat, unde o constatare arată că aproape o treime din întreprinderile private au pierderi permanente", a declarat marți guvernatorul BNR în cadrul conferinței de prezentare a Raportului asupra Stabilității Financiare.

În opinia sa, această situație arată faptul că regulile economiei de piață nu sunt respectate în România, și, în plus, se tolerează această stare de fapt. "Unele din aceste firme sunt foste societăți de apartament, create pentru a mișca banii, pentru a masca.... Altele sunt nereușite familiale, dar numărul extrem de mare, 200.000 de întreprinderi private cu pierderi permanente, arată două probleme majore: De ce nu se respectă regulile economiei de piață în România?

În anii 90, când am fost și noi școliți, ni s-a spus următorul lucru: concurența și curățenia pieței sunt esențiale. Intrării, dar și ieșiri. Să poți să înființezi firme, să lucreze, să fie concurență loială, dar și ieșiri la fel. Dacă nu face față, sau dacă are pierderi, să poată fi radiată rapid. Păstrarea unui număr mare de societăți cu pierderi permanente nu numai că ecranează situația sectorului privat dar îngreunează chiar procesul de finanțare. Avem această problemă! De ce se păstrează?", s-a întrebat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, o altă problemă generată de această situație constă în finanțarea firmelor cu pierderi de către sistemul bancar. "Este o problemă mare a economiei românești. Bancherii spun că cea mai mare parte a firmelor românești nu sunt bancabile, adică nu au acces la creditul bancar. "Noi am vrea", spun bancherii cei răi, "dar nu răspund cerințele, nu oferă nicio garanție că pot să dea banii înapoi".

O dezbatere pe această temă mi se pare importantă pentru că ajungem la altă problemă: în România avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine să adune acest capital autohton. A spera că se va face capital prin credit bancar ar însemna să se decapitalizeze băncile. Sperăm cel mult ca băncile să nu subcapitalizeze întreprinderile private. Am avut bănci făcute de către antreprenori și cu acest gând ascuns: luăm din bancă și dăm la companie! Este iluzia bețivului: îmi fac restaurant să beau gratis", a avertizat Isărescu.

Pe de altă parte, șeful BNR susține că un astfel de comportament nu ar fi de dorit, pentru că afectează deponenții, care devin nemulțumiți de dobânzile mici primite pentru economii, și acționarii băncilor, care vor profit, și, dacă se acordă credite societăților falite, o bună parte din fondurile băncii se scurg către acoperirea creditelor neperformante.

În acest context, capitalizarea firmelor poate fi realizată doar pe baza activelor din dotare, însă multe din acestea s-au devalorizat, sau cu ajutorul fondurilor europene. "Acelea sunt donații (fondurile europene — n.r.) De ce se speră ca firmele să se capitalizeze cu banii băncilor și nu se insistă pe o sursă clară de capitalizare — fondurile europene. Legătura puternică între bancher și antreprenor ar trebui să funcționeze: hai să luăm bani europeni! Tu te capitalizezi, iar eu te pot finanța!

Dar fiecare să își vadă lungul nasului, să nu creadă nimeni că va trăi super-bine din această relație. Supraviețuirea este pe primul loc....nu un SUV, un Yacht și așa mai departe", a atras atenția guvernatorul BNR, făcând referire la patronii firmelor cu pierderi care își cumpără mașini scumpe și alte obiecte sau proprietăți de lux.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?