Negocierile cu FMI continuă sâmbătă; autoritățile române își mențin poziția-deficit bugetar de 1,4% din PIB în 2015

Negocierile cu FMI continuă sâmbătă; autoritățile române își mențin poziția-deficit bugetar de 1,4% din PIB în 2015

Negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) vor continua și sâmbătă iar autoritățile române își mențin poziția privind un nivel al deficitului bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, potrivit reprezentanților MFP.

Fondul Monetar Internațional /FMI/ a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015.

'România nu își poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (...) Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic și prea apăsător pentru situația României de azi. Orice discuție sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei românești', a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la Antena 3.

El a precizat că solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansată în cursul discuțiilor tehnice, care au avut loc în noaptea de joi spre vineri.

'Am fost informat de echipa tehnică de la minister că azi noapte, în cadrul discuției tehnice, FMI ar fi introdus în discuție acest element nou, pe care noi nu-l știam, acela de a lua în calcul discrepanțele istorice (dintre deficitul calculat pe cash și cel calculat pe metodologia ESA — care ia în calcul și angajamentele de plată — n.r.)', a spus Vâlcov.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferența între solicitarea FMI și nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 — 4 miliarde lei, care ar trebui tăiați din buget, de la investiții publice.

Pentru 2014, autoritățile române și Fondul Monetar Internațional /FMI/ au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât și pe metodologia ESA a Uniunii Europene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...