OIV: Producția de vin a României a scăzut cu 20% în 2014

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu 20% în 2014

Producția de vin a României a scăzut cu 20% în 2014 până la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri în 2013, dar cu toate acestea România ocupă în continuare locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate joi de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).

La nivel mondial, producția de vin a scăzut cu 6% în 2014, până la 271 milioane hectolitri, OIV precizând că producția din acest an a revenit la un nivel 'mediu' după producția record de 287 milioane hectolitri înregistrată în 2013. 'Reducerea producției a fost amplificată în țările din Europa de Est: Bulgaria, România și Slovacia, înregistrând scăderi semnificative ale producțiilor lor de vin comparativ cu 2013 (minus 30%, minus 20% și minus 16% ) din cauza condițiilor climatice nefavorabile', se arată în raportul OIV.

Franța a redevenit în 2014 cel mai mare producător mondial de vin, cu 46 milioane de hectolitri, în creștere cu 10% comparativ cu 2013, depășind Italia și Spania. În cazul ultimelor două țări producția de vin a scăzut cu 15%, respectiv 19%. Cele mai mari creșteri ale producției de vin au fost înregistrate în Noua Zeelandă, creștere de 29% până la nivelul record de 3,2 milioane hectolitri (locul 11 la nivel mondial) și în Germania, creștere de 16% până la 9,7 milioane hectolitri, locul 10 la nivel mondial.

Directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand, a precizat că în ceea ce privește consumul mondial de vin datele preliminare arată că în 2014 a avut loc o consolidare până la 243 milioane hectolitri.

Ediția din acest an a Congresului mondial al viei și vinului va fi organizată în perioada 9-14 noiembrie la Mendoza, Argentina.

Patronatul Național al Viei și Vinului (PNVV) estima la mijlocul lunii septembrie o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitațiilor și grindinei, aceste aspecte influențând și producția totală de vin.

"Avem un an atipic. 2014 este un an cu o producție diminuată față de 2012 cu 25%. Vreau să punctez că anul 2013 a fost un an cu o producție de struguri și de vin foarte mare și de aceea nu facem referire la anul de producție 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindină, cu preponderență Banat, Mehedinți, Drăgășani și Tulcea. Precipitațiile au fost duble cantitativ față de anul precedent, iar acest lucru a îngreunat campania agricolă în general, de la tratamente până la cules. Culesul strugurilor este întârziat cu două săptămâni față de o perioadă normală", a declarat directorul general al Patronatului Național al Viei și Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, într-o conferință de presă susținută în data de 18 septembrie.

Pe de alte parte, calitatea vinului în 2014 ar putea fi una ridicată dacă vremea călduroasă se va menține pentru mai mult timp, a mai afirmat șeful PNVV.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia