Piraeus Bank confirmă demisia directorului general Anthimos Thomopoulos

Piraeus Bank confirmă demisia directorului general Anthimos Thomopoulos

Directorul general al Bank of Piraeus, Anthimos Thomopoulos, a demisionat, a anunțat vineri cel mai mare grup bancar elen, confirmând informațiile prezentate anterior de Reuters.

"Domnul Thomopoulos a demisionat în aceasta după amiază din funcția de director general. El va fi la dispoziția Board-ului atât timp cât va fi necesar pentru a asigura o succesiune adecvată și preluarea îndatoririlor sale", se arată în comunicatul băncii, unde nu se specifică motivele demisiei.

Joi, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) — care deține o participație de 26% în Piraeus Bank, a dezmințit informațiile din presă conform cărora ar fi cerut demisia lui Thomopoulos, care a venit în 2013 la Piraeus, de la National Bank of Greece.

Thomopoulos, unul din cei doi directori generali ai Piraeus, nu a putut fi contactat pentru declarații.

Presa elenă susține că au existat plângeri față de modul în care Thomopoulos a gestionat anul trecut recapitalizarea grupului bancar.

Vineri, acțiunile Piraeus au scăzut cu peste 13% la Bursa de la Atena.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricțiile asupra mișcărilor de capital, introduse în iunie, de creșterea ratei creditelor neperformante și de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia.

Necesarul de capital al primelor patru bănci din Grecia s-a situat la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțat recent de Banca Centrală Europeană, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea lor de piață combinată. Testele de stres derulate de BCE au scos în evidență că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece și Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria