Rezervele valutare uriaşe au devenit o povară pentru China, întrucât ar putea alimenta inflaţia

Rezervele valutare uriaşe au devenit o povară pentru China, întrucât ar putea alimenta inflaţia

Rezervele valutare ale Chinei, la un nivel record de aproape 4.000 de miliarde de dolari, au devenit o "povară mare" pentru autorităţile de la Beijing , întrucât creşterea puternică a acestora ar putea alimenta inflaţia pe termen lung, a declarat premierul chinez Li Keqiang.

Rezervele valutare uriaşe au devenit o povară pentru China, întrucât ar putea alimenta inflaţia (Imagine: Shutterstock)

Şeful executivului de la Beijing s-a angajat să reducă surplusul comercial al Chinei, care alimentează rezervele valutare.

Rezervele de valută ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut cu 130 de miliarde de dolari în primul trimestru, la 3.950 miliarde de dolari, un nou record.

Banca centrală de la Beijing s-a angajat să menţină rezervele valutare la un nivel rezonabil, în parte prin reducerea intervenţiilor asupra cursului valutar.

"Sincer vorbind, rezervele de monedă străină au devenit o povară mare pentru noi, deoarece astfel de rezerve se transmit în baza monetară, ceea ce ar putea afecta inflaţia. Din perspectiva Chinei, mecanismele de control macroeconomic s-ar putea confrunta cu presiuni imense în cazul în care comerţul pe ansamblu este dezechilibrat", a afirmat Li în timpul unei vizite în China, potrivit Phoenix New Media.

China va lua măsuri pentru scăderea surplusului comercial cu restul lumii, inclusiv Kenya, a spus Li.

Intervenţiile masive ale băncii centrale a Chinei pe piaţa valutară pentru limitarea cursului monedei naţionale, prin vânzarea de yuani şi cumpărarea de valută, sunt echivalente cu crearea de masă monetară şi pot alimenta inflaţia dacă banca centrală nu sterilizează excesul de lichiditate din sistemul financiar.

Banca centrală este suspectată de investitori că a cauzat deprecierea yuanului în ultimele săptămâni pentru a pedepsi speculatorii care au mizat pe aprecierea constantă a monedei Chinei pe parcursul unei perioade mai lungi.

Viceguvernatorul Băncii Chinei, Yi Gang, a declarat în noiembrie că după ce rezervele valutare vor depăşi un anumit nivel, costurile păstrării acestora vor depăşi câştigurile pe care le aduc.

Inflaţia s-a menţinut constantă în ultimele luni, în ceontextul unei încetiniri a economiei, dar analiştii semnalează existenţa unor presiuni pe termen lung ca urmare a deciziilor statului de a lăsa mai libere preţurile la utilităţi şi materii prime.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră