Statul va plăti aproximativ 320.000 de euro pentru fonduri PHARE care nu mai pot fi recuperate de la datornici

Statul va plăti aproximativ 320.000 de euro pentru fonduri PHARE care nu mai pot fi recuperate de la datornici

Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ va aloca aproximativ 320.000 de euro de la bugetul de stat pentru cheltuieli care să compenseze fondurile europene din programul PHARE ce nu mai pot fi recuperate de la datornici, potrivit unui proiect de lege publicat de MFP.

"Cheltuielile sunt estimate, la momentul actual, la nivelul sumei de 319.633,51 euro, din care 318.179,45 euro — sume de la bugetul de stat necesare reîntregirii conturilor programelor PHARE gestionate de MFP, din care serviciile CE au aplicat procedura de compensare a unor debite și care nu se mai pot recupera de la debitori deoarece aceștia nu au fost identificați sau în favoarea cărora, în urma acțiunilor în justiție, au fost emise hotărâri judecătorești definitive și irevocabile care anulează titlurile de creanță, și 1.454,06 euro — diferențe de curs valutar nefavorabile, care nu se mai pot recupera de la debitori sau care nu sunt restituite de către CE', se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cheltuielile vor fi efectuate în limita creditelor bugetare aprobate la poziția bugetară "Fondul Național de Preaderare" în bugetul Ministerului Finanțelor Publice-Acțiuni Generale.

"În prezent, în evidențele contabile ale Autorității de Certificare și Plată (ACP) sunt înregistrate sume de recuperat aferente unor programe PHARE, anterioare programului PHARE Național 1998, alocate României în baza Acordului — Cadru semnat în 1991 de România cu Uniunea Europeană. Printr-o serie de scrisori, Comisia Europeană (CE) ne-a informat că, pentru recuperarea acestor debite, care nu au fost achitate la termen de către instituțiile române beneficiare ale respectivelor proiecte cu finanțare UE, a aplicat procedura de compensare, respectiv reținerea acestora din sumele cuvenite României, aferente altor programe PHARE', menționează MFP.

Potrivit MFP, deoarece demersurile întreprinse de ACP în vederea recuperării sumelor de la beneficiarii programelor în cauză nu au dus la recuperarea acestora, este necesar să se reîntregească conturile Programelor PHARE afectate (acestea aflându-se în prezent în procedură de închidere cu serviciile CE) cu fonduri de la bugetul de stat pentru sumele aferente compensărilor efectuate de CE, în vederea transferării soldurilor conturilor la CE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina