ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 21 octombrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 21 octombrie

România poate ajunge la o creștere economică anuală de 5 - 6%, pe termen mediu, necesară pentru a atinge nivelul de dezvoltare al țărilor vest-europene, cu condiția să acționeze în continuare pentru menținerea disciplinei fiscale, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul Summit-ului Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de publicația The Economist, la care AGERPRES este partener oficial media.

"Ținta noastră este să avem o creștere economică, pe termen mediu, de 5% — 6% în fiecare an. Avem nevoie de această creștere pentru a prinde din urmă restul Europei și cred că, dacă vom continua să adoptăm măsuri care încurajează mediul de afaceri și duc la menținerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv", a explicat ministrul Finanțelor.

* Un top al firmelor reprezintă o valoare în sine, pentru că el permite caracterizarea unei companii, iar pentru cei din lumea transparentă a afacerilor este important să participe la un astfel de top, afirmă Aurel Vainer, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, într-un interviu acordat AGERPRES. În opinia sa, ideea de reindustrializare este o temă majoră pentru România și 'va veni momentul să se facă ceva, nu numai să discutăm'.

* Deficitul bugetar al României a fost, anul trecut, de 2,2% din PIB (14,247 miliarde lei), în scădere față de 3% din PIB în 2012 (17,718 miliarde lei), 5,5% din PIB în 2011 (30,898 miliarde lei) și 6,6% din PIB în 2010 (35,484 miliarde lei), conform datelor revizuite publicate, marți, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). România a reușit în 2013 să-și reducă deficitul sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, cerut de Uniunea Europeană.

* Piețele emergente nu mai sunt preferatele investitorilor, pentru că au devenit dezechilibrate, iar riscurile au crescut, a declarat, marți, Themistoklis Fiotakis, senior economist la Goldman Sachs. "Regiunea Europei Centrale și de Sud-Est este destul de uniformă, în sensul că economiile de aici se aseamănă foarte mult. Sunt economii mici, bazate puternic pe exporturi, care în ultimii ani și-au deschis granițele investitorilor din alte țări, astfel că depind masiv de capitalul străin', a spus reprezentantul Goldman Sachs, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

* Creșterea cu 10% a plăților electronice determină o scădere de 5% a economiei din umbră, a declarat, marți, Cătălin Crețu, manager pentru România, Croația și Slovenia al Visa Europe, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist, la care AGERPRES este partener oficial media. "În România, economia din umbră înseamnă 28% din Produsul Intern Brut, ceea ce se traduce în 30 de miliarde de euro care pot fi aduși la lumină. O creștere de 10% a plăților electronice determină scăderea cu 5% a economiei din umbră, iată de ce industria plăților electronice este atât de importantă pentru economia unei țări', a spus Crețu.

* Fondul Proprietatea intenționează să răscumpere 750 de milioane de acțiuni, potrivit unui comunicat al FP, publicat luni pe site-ul Bursei de Valori București (BVB). Potrivit sursei citate, administratorul FP — Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala București — a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentația pentru inițierea unei oferte publice de cumpărare în scopul derulării celui de-al patrulea program de răscumpărare aprobat de acționari în luna aprilie 2014.

* Master Planul General de Transport al României, aflat în dezbatere publică, va fi aprobat de Guvern până la finalul lunii noiembrie, iar forma finală se va depune la Comisia Europeană, a declarat marți, pentru AGERPRES, ministrul Transporturilor, Ioan Rus. "Master Planul de Transport este în dezbatere publică și, în urma dezbaterii publice, vor exista diverse puncte de vedere, unele divergente, între specialiștii care au participat la realizarea lui și cei care nu au participat. Unele dintre observațiile aduse Master Planului la dezbaterile publice sunt vizibil pertinente. În consecință, compania care l-a făcut, împreună cu o comisie a ministerului, analizează acum concluziile rezultate în urma dezbaterilor publice, astfel încât, la final, să rezulte un document, corectat uneori, care să se transforme apoi într-un program operațional și care va avea aprobarea Guvernului. Forma finală se depune și la Comisia Europeană. Cred că acest lucru se va întâmpla la finalul lunii noiembrie", a explicat Rus.

* Băncile trebuie să direcționeze resursele de finanțare către investițiile productive, calitatea finanțării fiind mai importantă decât cantitatea, și să evite împovărarea clienților de calitate cu costuri generate de alocările eronate din trecut, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. "Este puțin probabil ca, pe termen scurt, să asistăm la o răsturnare spectaculoasă a situației în ceea ce privește creditarea. (...) Eu sunt de părere că, mai ales într-o perioadă de ajustare a bilanțurilor, calitatea alocării resurselor de creditare este mai importantă decât cantitatea. Pentru a putea împinge economia pe o traiectorie de creștere auto-susținută, cred că este necesar ca băncile să direcționeze resursele disponibile pentru creditare către investiții productive, evitând împovărarea debitorilor de calitate cu costuri generate de alocările eronate din trecut.

O astfel de abordare generează acele câștiguri de productivitate care sunt esențiale pentru ca productivitatea, investițiile și creditul să se alimenteze reciproc și să se înscrie de o manieră sustenabilă pe o spirală ascendentă, din care toată lumea ar avea de câștigat", a explicat Isărescu, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

* Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaș vrea să încheie un acord cadru, pe doi ani, pentru servicii de pază, protecție și monitorizare ale obiectivelor, precum și pentru servicii de supraveghere pe traseele conductelor magistrale aflate în exploatarea companiei, valoarea estimată, fără TVA, a contractului fiind de aproape 39,29 milioane de lei, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice /SEAP/.

* Băncile au devenit punctul vulnerabil pentru creșterea economică a țărilor din regiunea Europei de Sud-Est, a declarat, marți, Traian Halalai, președintele EximBank România, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media. "Europa de Sud-Est este cea mai eterogenă zonă a continentului, iar țările de aici sunt bazate pe fluxuri masive de capital străin. Țările trebuie să urmeze rețele alternative de creștere economică pentru convergența cu economiile dezvoltate din UE', a menționat oficialul EximBank.

* Lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale și semănat se vor efectua, în general, normal în perioada următoare și, mai ales, în zilele fără precipitații, în timp ce aprovizionarea cu apă în stratul de sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole ale țării, arată prognoza agrometeorologică, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/. În intervalul 21 — 27 octombrie 2014, din punct de vedere agrometeorologic, în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Munteniei, izolat în sud-vestul Transilvaniei și nord-vestul Crișanei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și extremă. Pe de altă parte, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole ale țării.

* Piața valutară este foarte calmă, iar alegerile prezidențiale nu o influențează, a declarat marți, la România TV, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu. 'Mă uit pe cifre și văd că piața este foarte calmă. Practic, sunt două lumi paralele: cursul pieței valutare și cursul dezbaterilor fierbinți pentru alegeri. Alegerile nu influențează în niciun fel cifrele, piața valutară. Întreaga zonă, de altfel, este calmă. Au avut loc deprecieri ușoare, pe urmă corecții ușoare în toată zona noastră. Și la noi s-a întâmplat la fel. Iată, de la începutul lunii, cursul a fost frecvent de 4,41, patru zile, de la 1 octombrie și până la 6 octombrie. Apoi a fost o perioadă de cinci zile cu 4,40', a explicat Adrian Vasilescu.

* Patru curse aeriene care urmau să decoleze marți, de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă spre Frankfurt și Munchen, au fost anulate, iar alte două curse din Germania nu au mai ajuns în România, din cauza grevei anunțate de sindicatul piloților companiei aeriene germane Lufthansa, a declarat, pentru AGERPRES, Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). Potrivit sursei citate, zborurile erau programate pentru Frankfurt (trei curse) și Munchen (o cursă), iar cele două avioane care urmau să aterizeze pe Aeroportul Otopeni urma să vină, de asemenea, de la Frankfurt (o cursă) și Munchen (o cursă).

* Reluarea creditării va avea loc abia după relansarea creșterii economice în regiunea Europei de Sud-Est și va depinde de cât de puternici sunt cei care cer creditele, a declarat, marți, Bojan Markovic, economist-șef pentru Europa de Sud-Est în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). "Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cine cere creditul, cât de puternic este. E mai importantă calitatea, nu cantitatea creșterii', a spus Markovic, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

* Piața românească de fuziuni și achiziții înregistrează o scădere moderată a activității în primul semestru al anului 2014 față de perioada similară a anului trecut, conform barometrului EY M&A Barometer România H12014, publicat marți. 'În România, majoritatea companiilor românești care au făcut obiectul unei tranzacții a avut cumpărători din România — numărul acestora cumulând 66% din totalul tranzacțiilor. De asemenea, Barometrul evidențiază faptul că tranzacțiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractivă a fost tehnologia informației (IT), în timp ce, în ceea ce privește valoarea, cele mai mari tranzacții au vizat sectorul de energie și minerit, cel de produse alimentare și băuturi, și transporturi', menționează experții EY.

* Controalele 'abuzive' desfășurate în ultima perioadă la nivelul agențiilor de muncă temporară de către inspectorii Direcției Antifraudă din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) afectează grav viața a peste 100.000 de persoane care muncesc temporar în țară și străinătate, punând totodată în pericol existența a 300 de firme din domeniu, a declarat marți, într-o conferință de presă, Stephane Tison, fondatorul Asociației Naționale a Întreprinderilor de Muncă Temporară (ANIMT).

* România ocupă locul trei în ediția 2014 a clasamentului regional Deloitte CE Technology Fast 50, cu șase firme în competiția celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza creșterii veniturilor obținute pe o perioadă de cinci ani, au anunțat, marți, reprezentanții Deloitte România, într-o conferință de presă. Potrivit managerului local al proiectului Fast 50, Alina Mirea, partener Deloitte România, patru dintre companiile românești prezente în clasament sunt nou-intrate, iar creșterea medie înregistrată de firmele autohtone din top este de 589%. Cinci dintre companii sunt dezvoltatori de software, iar una este o firmă de Internet. Două dintre ele au sediul în București, două în Cluj-Napoca, una în Baia Mare și una în Sibiu.

* O cantitate totală de 2,23 milioane MWh (210,5 milioane metri cubi) de gaze naturale a fost tranzacționată, în primul an de activitate a Bursei gazelor, prin Bursa Română de Mărfuri /BRM/, cea mai mare parte fiind din producția internă (90%), potrivit datelor oficiale prezentate, marți, într-o conferință de presă, de către reprezentanții bursei. Conform sursei citate, din cantitatea totală de gaze naturale tranzacționată prin Bursă la un an de la înființarea acestei platforme, 2,16 milioane MWh (204 milioane mc) a fost înregistrată în 2014, până la 20 octombrie, iar restul de 0,7 milioane MWh (6,5 milioane mc), în 2013.

* Colaborarea în vederea dezvoltării pieței regionale, ținând seama de economiile complementare ale României și Ungariei, implicarea în accesarea fondurilor disponibile prin Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării și valorificarea oportunităților de afaceri oferite de cele două piețe sunt principalele obiective ale Memorandumului de Înțelegere semnat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) și Camera de Comerț și Industrie Budapesta.

* Circa 9.000 de autovehicule noi au fost înmatriculate, în primele 9 luni ale acestui an, de către companiile de leasing operațional, cu aproximativ 1.000 de unități mai multe comparativ cu aceeași perioadă din 2013, având o cotă de peste 15% din totalul înmatriculărilor de autoturisme și autovehicule comerciale ușoare noi, conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional. 'Această evoluție se datorează creșterii interesului pentru avantajele serviciilor de leasing operațional, interes suprapus peste o evoluție economică pozitivă, ceea ce a determinat o revitalizare a pieței auto', se menționează într-un comunicat al ASLO.

* Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București avea în evidențe, la finele lunii septembrie, 22.216 șomeri, indemnizați și neindemnizați, populația activă civilă fiind, la nivelul Capitalei, de 1.113.100 persoane, iar rata șomajului de 2%. Conform unui comunicat al AMOFM remis, marți, AGERPRES, din totalul șomerilor, peste jumătate (11.661 persoane) erau femei. Șomerii indemnizați erau în număr de 8.061 (4.511 femei), din care 671 absolvenți. 2.756 șomeri indemnizați aveau un nivel de instruire primar, gimnazial și profesional, iar 2.120 nivel de instruire universitar.

* Datoria publică a zonei euro (EA18) a înregistrat o ușoară creștere în 2013, până la 90,9% din PIB, de la 89% din PIB în 2012, iar în UE28 datoria publică a urcat la 85,4%, de la 83,5%, arată cifrele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). La sfârșitul lui 2013, țările din UE care aveau cea mai mare datorie publică, ca procent din PIB, erau: Grecia (174,9%), Portugalia (128%), Italia (127,9%), Irlanda (123,3%), Belgia (104,5%) și Cipru (102,2%) iar cea mai scăzută datorie publică, ca procent din PIB, se înregistra în Estonia (10,1%), Bulgaria (18,3%), Luxemburg (23,6%), România (37,9%), Letonia (38,2%) și Suedia (38,6%). În 2012, România înregistra o datorie de 37,3% din PIB.

* Construcția unei burse a mărfurilor în România este dificilă, mai ales în cazul gazelor naturale unde specificul pieței este deosebit, în acest sens fiind nevoie de instrumente mai sofisticate care să atenueze riscurile, cum ar fi apariția unei Case de compensare, a declarat, marți, președintele Bursei Române de Mărfuri /BRM/, Septimiu Stoica, într-o conferință de presă.

* Ritmul de creștere al economiei Chinei în trimestrul trei din 2014 a fost cel mai slab de la criza financiară globală din 2008/2009 deoarece declinul pieței imobiliare a dus la reducerea investițiilor și a producției industriale, sporind temerile cu privire la evoluția economiei mondiale, transmit Dow Jones Newswires și Reuters.
A doua mare economie a lumii a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2014 un avans anual de 7,3%, de la 7,5% în trimestrul doi, dar ușor peste estimările analiștilor, de 7,2%.

* Rezultatele testelor de stres ce vor fi publicate de Banca Centrală Europeană (BCE) în 26 octombrie ar trebui să clarifice necesitățile de finanțare ale Greciei, a afirmat șeful Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), Klaus Regling, transmite Reuters. Zona euro ar trebui mai degrabă să păstreze pentru viitor fondurile alocate pentru depășirea crizei decât să le investească acum în economie, a adăugat Klaus Regling.

* Grupul bancar austriac Raiffeisen va trece testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană, dar alți creditori vor avea nevoie de majorarea capitalului, declanșând o luptă pentru acțiuni, a declarat șeful Raiffeisen Zentralbank, (RZB) Walter Rothensteiner, într-un interviu publicat vineri în revista 'Kurier', transmite Reuters. Walter Rothensteiner, care este și președintele diviziei listate a RZB — Raiffeisen Bank International (RBI) — a reafirmat că se așteaptă ca RBI să revină pe profit în 2015, după ce în 2014 ar urma să înregistreze pierderi din cauza situației din Ucraina și Ungaria.

* Grupul german Daimler este în negocieri avansate în vederea preluării unei participații de 25% la producătorul italian de motociclete MV Agusta, pentru 30 de milioane de euro (38,6 milioane de dolari), a anunțat, marți, publicația germană 'Sueddeutsche Zeitung', citând surse financiare din Milano, transmite Reuters. Daimler, al treilea producător de automobile de lux din lume și cel mai mare producător de camioane grele pe plan global, va avea posibilitatea de a-și majora participația la MV Agusta în schimbul unor noi investiții, susține ziarul german, anunțând că un acord ar putea fi semnat săptămâna viitoare.

* Extremele ciclului prețurilor la cacao rămân o amenințare semnificativă la adresa fermierilor africani, în special a celor din Africa de Vest, însă producătorii de ciocolată iau măsuri și compensează prin noi investiții pentru a eficientiza producția de cacao și a o face sustenabilă pe termen lung, relevă datele unei analize realizate de PwC și compania de monitorizare a resurselor naturale GeoTraceability, dată marți publicității. Având în vedere că prețul la cacao în luna septembrie a urcat cu 30% peste media anului 2013, studiul avertizează că incertitudinea care planează asupra viitoarei recolte de boabe de cacao ar putea predispune piața la instabilitate. De asemenea, există temeri provocate de 'efectul Ebola', dacă virusul se extinde și în Coasta de Fildeș și Ghana, țări unde este localizată aproape 60% din producția mondială de cacao.

* Tradeville va aduce cinci noi companii pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București, respectiv Alibaba, Deutsche Post, Lufthansa, Continental și Commerzbank, și va renunța la calitatea de market maker pentru cinci emitenți existenți — Heineken, L'Oreal, Christian Dior, Danone și OMV — în jurul datei de 2 decembrie 2014, informează, marți, compania. Pe lângă cele 27 de acțiuni deja existente în oferta ATS BVB, Tradeville va adăuga următoarele cinci companii: Alibaba — cel mai mare IPO din istorie, Deutsche Post — una dintre cele mai mari companii de curierat din lume, Lufthansa — cea mai mare companie de transport aerian din Europa, Continental — unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume, și Commerzbank — a doua bancă din Germania. Aceste companii au fost selectate în funcție de istoricul tranzacțiilor pe sectoarele existente pe ATS, dar și pentru a completa oferta de industrii care nu se regăsesc la BVB, precum operatori aeroportuari și curierat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”