ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 31 octombrie

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 31 octombrie

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată, în septembrie 2014, la 6,9%, în scădere față de luna anterioară cu 0,2 puncte procentuale, arată datele provizorii, publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică. Numărul șomerilor în vârstă de 15-74 ani este estimat pentru septembrie la 637.000 de persoane, în scădere cu 17.000 de persoane, față de august, când erau înregistrați 654.000 de șomeri.

Foto: (c) LIVIU POPESCU / AGERPRES ARHIVĂ

* Brutarii vor scoate pe piață în luna noiembrie primele șase produse alimentare realizate pe baza unor rețete consacrate mai vechi de 30 de ani, produse care vor fi atestate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

* Numărul firmelor radiate a scăzut, în primele nouă luni din 2014, cu 3,52%, la 57.290 firme, față de 59.381 în perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului. Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București — 7.624 radieri firme (cu 6,04% mai puține față de primele 9 luni din 2013) și în județele Iași — 2.510 (minus 21,17%), Bihor—2.428 (plus 21,22%) și Constanța — 2.357 (minus 10,69%).

* Turbomecanica a încheiat primele nouă luni din 2014 cu pierderi de 2,519 milioane lei, cu 14,4% mai mici față de cele înregistrate în perioada similară din 2013, de 2,943 milioane lei, conform rezultatelor financiare remise Bursei de Valori București. Societatea a înregistrat, în perioada menționată, o cifră de afaceri de 28,18 milioane lei, cu 12% mai mare față de cea din primele nouă luni ale anului trecut, și un profit din exploatare de 1,934 milioane lei (plus 61%).

* Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ a planificat împrumuturi de 3,645 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna noiembrie, din care 3,3 miliarde de lei prin șapte licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

* Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) avea în evidențe, vineri, 17.857 locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind înregistrate în județul Cluj — 2.978.

* Reportul la categoria I a jocului Loto 6/49 pentru tragerea de duminică depășește 7,4 milioane de euro, informează, vineri, Loteria Română. La Loto 6/49, la categoria I, se înregistrează un report de peste 33,1 milioane de lei, în timp ce la jocul Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 820.000 lei.

* Salariații companiilor energetice care au dreptul să achiziționeze până la 10% din acțiunile societăților în care activează vor putea face acest lucru până la 31 decembrie 2015, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Departamentul pentru Energie.

* Conducerea CFR Călători a dispus revocarea din funcție și suspendarea din activitate a directorului de tracțiune Teodor Gavriș, ca urmare a implicării acestuia de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un dosar penal, au anunțat, vineri, reprezentanți ai companiei de cale ferată, într-un comunicat remis AGERPRES. Potrivit DNA, Gavriș ar fi implicat în 'comiterea unor infracțiuni legate de activitatea desfășurată în cadrul companiei'.

* România a reușit să păstreze numărul locuitorilor din mediul rural, să ofere posibilitatea tinerilor să se întoarcă și să lucreze în satul lor, a declarat vineri vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la conferința Romanian Organic Forum desfășurată în cadrul târgului Indagra 2014.

* Rusia ar putea relua furnizarea de gaze naturale către Ucraina încă de săptămâna viitoare, cu condiția îndeplinirii tuturor condițiilor financiare, a declarat vineri directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.

* Fondul public de pensii din Japonia (Government Pension Investment-GPIF), cel mai mare fond de acest tip din lume, va dubla procentul sumelor alocate pentru investiți la bursă, au anunțat vineri autoritățile nipone, transmite AFP.

* Grâul rusesc a revenit pe piețele de export după mai multe săptămâni de absență datorită deprecierii rublei și prețurilor ridicate pe piețele mondiale, oferind o gură de oxigen pentru o economie rusească lovită de sancțiunile occidentale și ieftinirea petrolului, transmite Reuters. Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu, a anunțat săptămâna trecută că a cumpărat grâu din Rusia la un preț de 256,43 dolari pe tonă.

* Procesul de vânzare a activelor din România și Slovacia se derulează bine și am făcut progrese semnificative, a declarat joi seară directorul grupului italian Enel, Francesco Starace, în cursul unei audieri în Parlamentul italian, transmite Dow Jones. În luna iulie a acestui an, Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia și de distribuție și vânzări din România.

* Rata anuală a inflației în zona euro a crescut ușor în luna octombrie 2014 , până la 0,4%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna septembrie 2014, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat). De asemenea, Eurostat a anunțat joi că rata șomajului în zona euro a rămas nemodificată la 11,5% în luna septembrie în timp ce în Uniunea Europeană a rămas stabilă la 10,1%.

* Grupul bancar ungar OTP Group, prezent și pe piața din România, intenționează să-și reducă masiv costurile pe termen mediu la nivel de grup, în mare parte prin utilizarea crescută a platformelor sale online, a declarat o sursă din interiorul grupului, transmite Bloomberg. Potrivit sursei, directorii OTP au avut săptămâna aceasta o întâlnire cu consultanții de la McKinsey & Co. pentru a discuta strategia lor în domeniul digital banking. Prin accentul pe operațiunile online banca ungară speră să poată crește mai rapid pe piețele unde are mici bănci, cum sunt România, Serbia și Croația, reducându-și astfel dependența de piața din Ungaria.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…