ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 4 noiembrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 4 noiembrie

Banca Națională a României (BNR) prognozează o inflație de 1,5% pentru finalul acestui an și de 2,2% pentru finalul lui 2015, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prognoza anunțată în august de BNR pentru finalul acestui an era de 2,2%, iar pentru finalul lui 2015 de 3%.

* Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii în valută de la 16% la 14% determină eliberarea a 400 de milioane de euro, bani care fie vor fi repatriați băncilor mamă, fie se vor întoarce în țară pentru cumpărarea unor titluri, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

* Economia românească a înregistrat, în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul al doilea, o creștere de 1%, după două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut, ceea ce înseamnă că România a ieșit din recesiune, potrivit previziunilor de toamnă publicate marți de Comisia Europeană.

* Deficitul bugetar al României va scădea până la 2,1% din PIB în acest an, de la 2,2% din PIB în 2013, însă în 2015 procesul de consolidare fiscală se va inversa urmând ca deficitul bugetar să crească până la 2,8% din PIB, potrivit previziunilor de toamnă publicate marți de Comisia Europeană.

* Reducerea cheltuielilor bugetare are un efect negativ asupra creșterii economice pe termen scurt, însă, pe termen lung, o disciplină fiscală și bugetară serioasă eliberează fonduri enorme, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, referindu-se la faptul că bugetul de stat este pe excedent la 10 luni.

* Companiile din piața de capital, piața pensiilor private și sectorul asigurărilor, supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/, vor transmite exclusiv electronic, într-un format tipizat, raportările aferente bazei de calcul pentru taxele, tarifele și cotele datorate ASF, potrivit unui proiect de regulament privind veniturile ASF, aflat în dezbatere publică.

* Procesul de deleveraging (dezintermediere bancară) în Europa Centrală și de Est a încetinit în al doilea trimestru al acestui an dar ritmul de creștere a creditului rămâne unul limitat, potrivit unui nou raport al comitetului care coordonează Inițiativa de la Viena, informează un comunicat de presă al Fondului Monetar Internațional.

* Cel mai ridicat procent de persoane supuse riscului de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană se înregistra, în 2013, în Bulgaria (48%), România (40,4%), Grecia (35,7%), Letonia (35,1%) și Ungaria (33,5%), relevă datele prezentate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA