Top 10 "latifundiari" din Romania

Top 10 "latifundiari" din Romania

​Cea mai mare exploataţie agricolă din România îi aparţine lui Constantin Dulute, un apropiat al altui mare "latifundiar", Culiţă Tărâţă, însă între primele zece suprafeţe de teren se numără şi unele exploatate de investitori străini. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a furnizat HotNews.ro o listă cu primele 10 exploataţii agricole din România, enumerate în ordinea suprafeţelor, împreună cu subvenţiile primite în anul 2013.
Agricost SRL Brăila. A primit subvenţii de 43,2 milioane de lei de la APIA în anul 2013. Firma este controlată de omul de afaceri Constantin Dulute, cunoscut drept un apropiat al altui mare investitor din agricultură, Culiţă Tărâţă , căruia i-a cununat fiul. Agricost a preluat 56.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, în concesiune de la Agenţia Domeniilor Statului, prin atribuire directă, în anul 2012. ADS spune că i-a atribuit lui Dulute terenul mănos din Insula Mare a Brăilei în baza unei hotărâri judecătoreşti, ca urmare a faptului că Agricost deţinea o serie de instalaţii pe terenul respectiv. Anterior, cel care exploata terenul din Insula Mare a Brailei este Culiţă Tărâţă, prin firma 3 Brazi SRL, care şi-a cerut insolvenţa, în condiţiile în care ADS vrea să recupereze aproape 100 de milioane de lei de la aceasta societate.

Comcereal SA Vaslui a primit subventii de 18,1 milioane de lei. Compania este controlata de omul de afaceri Adrian Porumboiu.
Interagro SA Teleorman a primit 11,7 milioane de lei. Compania este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae.

Maria Trading SRL Calarasi a a primit subventii de 6,4 milioane de lei. Afacerea este detinuta de un grup de oameni de afaceri libanezi, presedinte al companiei fiind Jihad El-Khalil.

Intercereal SA Movila Ialomita a primit subventii de 7,1 milioane de lei in anul 2013. Exploatatia agricola este detinuta de o firma inregistrata in Belize, Mediterranean Design Inc. Potrivit unor surse din piata, omul de afaceri Ioan Niculae controleaza firma, insa el a negat.

SC Emiliana Wst Rom SRL din judetul Timis a primit 7,6 milioane de lei subventii. Firma este controlat de omul de afaceri italain Martini Luciano.

Agrocomplex Barlad SA , a primit subventii de 6,8 milioane de lei. Este detinuta de omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Cross Wind SRL din judetul Timis a primit subventii de 7,3 milioane de lei. Exploatatia este detinuta de Ingleby, un grup de ferme de familie danez.

Delta Rom Agriculture SRL Tulcea a incasatat subventii de 10,3 milioane de lei. Este detinuta de Fri-EL International Holding, o firma inregistrata în Luxemburg.

Cervina SA Dolj a primit subventii de 6,3 milioane de lei. Este controlata de omul de afaceri craiovean Mihai Anghel.


Trimite pe WhatsApp

Galerie foto și documenteCitește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Emi Pian, șeful clanului Duduianu, executat în stil mafiot de un rival pe o stradă din Capitală

2 Antena 3 l-a „omorât” și pe tatăl interlopului ucis în această dimineață!

3 Unde e poliția?! / Filmul și motivul uciderii în Giulești a interlopului Emi Pian, liderul clanului Duduianu. O …

4 Angajată SRI la 19 ani, lector la Academia SRI la 26 de ani, expert AEP la Stockholm la 32 de ani

5 Acest cretin este membru PSD și bugetar