Peste un milion de funcţionari ucraineni sunt vizaţi de o nouă lege anticorupţie

Acest demers, care ar urma să vizeze până la un milion de funcţionari din diferite departamente şi ministere, face parte din cadrul unei politici mai vaste de luptă împotriva corupţiei.

 „Aproape un milion de funcţionari de diferite ranguri vor fi vizate de această lege, inclusiv întregul cabinet guvernamental, Ministerul de Interne, serviciile de informaţii, precum şi Procuratura”, a declarat Arseni Iaţeniuk.

 Verificarea averilor deţinute de funcţionari şi demnitari a fost una dintre revendicările cetăţenilor ucraineni din timpul protestelor de anul trecut, care au dus la înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici.

 Potrivit noii legi, în cazul în care un funcţionar nu poate să îşi justifice originea surselor sale financiare şi a bunurilor deţinute acesta va fi declarat incompatibil pentru a ocupa un post public pe o perioadă între cinci şi zece ani.

 Sancţiuni asemănătoare vor fi prevăzute şi pentru persoanele care sprijină cauza separatiştilor, precum şi asupra celor care au deţinut funcţii cheie în momentul în care s-a deschis focul la Kiev împotriva protestatarilor, acţiuni care au culminat cu decesul a sute de persoane.

 Corespondenţii BBC în Ucraina notează că subiectul corupţiei este unul extrem de emoţional în această ţară, deoarece majoritatea populaţiei doreşte eliminarea tuturor funcţionarilor care au acumulat averi ilicite în timpul preşedinţiei lui Viktor Ianukovici.

 În 2012, Ucraina a fost clasată pe locul 144 din 176 în topul celor mai corupte ţări din lume, potrivit unui clasament realizat de organizaţia Transparency International.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Der Spiegel / Iadul de după vindecare, mărturii. Prin ce pot trece tinerii după Covid și de ce se tem medicii c…

2 Să dea Dumnezeu ca acest om să nu aibă dreptate!

3 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: E greu să porți mască? E mult mai greu intubat