Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Acces de mânie al lui Matteo Renzi la summitul UE din cauza dezacordului privind cotele de imigranți

Șeful guvernului italian, Matteo Renzi, a avut un acces de mânie joi seara în fața omologilor săi din Uniunea Europeană, la summitul de la Bruxelles în care se dezbătea problema preluării de către celelalte state comunitare a unei părți dintre imigranții sosiți în Italia și Grecia, transmite AFP, citând relatarea făcută presei de un participant.

Potrivit acestuia, absența consensului între statele membre în privința propunerii de a impune cote de repartizare a 40.000 de solicitanți de azil ajunși în Italia și în Grecia, pentru a reduce presiunea asupra acestor două țări, a provocat mânia premierului italian. 'Ori sunteți solidari, ori ne faceți să pierdem timpul. Dacă nu va exista un acord asupra numărului de 40.000, nu sunteți demni să vă numiți Europa', a decretat el.

În deschiderea summitului, președintele Consiliului European, Donald Tusk, afirma că 'nu există un acord între state pentru cote obligatorii de imigranți'. Tusk a susținut ideea unui mecanism pe baze voluntare, atenționând însă că acesta 'nu va putea fi credibil decât cu condiția ca statele să își asume angajamente credibile și semnificative până la sfârșitul lunii iulie'.

Replica lui Matteo Renzi nu a întârziat: 'Dacă vreți o bază voluntară, dacă asta este ideea voastră despre Europa, atunci păstrați-o pentru voi. Ne vom descurca singuri'.

'Dacă Europa alege solidaritatea, e bine. Dacă nu o face, noi avem un plan b B gata pregătit. Însă el va lovi mai ales Europa în primul rând', avertiza șeful guvernului de la Roma în urmă cu două săptămâni, amenințând că Italia îi va lăsa să treacă spre statele vecine pe imigranții și solicitanții de azil care ajung în Peninsulă.

Comisia Europeană vrea să oblige statele ca, pe baza unor criterii de repartizare și în semn de solidaritate, să preia 40.000 de imigranți originari din Siria și Eritreea, ajunși în Italia și Grecia după 15 aprilie.

Măsura îi divizează însă pe europeni, iar în proiectul de concluzii al summitului nu figurează nicio astfel de obligație, notează AFP, pe baza textului la care a avut acces.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Tudor Chirilă dă semnalul: Am să ies în stradă în seara asta, chiar dacă mă duc singur. Dragnea conduce țara …

2 Informație. Țara se REVOLTĂ! Magistrații intră în GREVĂ! În PSD este SCANDAL URIAȘ! Zilele Guvernului sunt num…

3 Citiți asta. În zilele următoare o să fie groasă la curul acestor gunoaie

4 Asta ar fi MAMA MUILOR pentru Dragnea! Secția unde lucrează Kovesi analizează conflictul de competență dintre …

5 Voi știți că dacă procuroarea Adina Florea ia MITĂ în direct, la TV, NU pățește nimic? Da, oameni buni, aici s…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară