Accident A320: Cutia neagră găsită este cea care înregistrează toate sunetele din cabina de pilotaj

Accident A320: Cutia neagră găsită este cea care înregistrează toate sunetele din cabina de pilotaj

Cutia neagră găsită marți la locul prăbușirii avionului de tip Airbus A320 al companiei Germanwings este cea care înregistrează toate sunetele și conversațiile din cabina de pilotaj, însă este 'deteriorată', a declarat miercuri o sursă apropiată anchetei, relatează AFP.

'Cutia neagră găsită este CVR' (cockpit voice recorder, cea care înregistrează sunetele din cockpit), a declarat sursa menționată. 'Însă ea este deteriorată și a fost trimisă la Paris în această dimineață (miercuri dimineață) la Biroul de Anchete și Analize (BEA)', a mai spus sursa.

Cea de-a doua cutie neagră (FDR — 'flight data recorder'), care înregistrează datele de zbor, este în continuare căutată.

Cutiile negre dezvăluie informații cruciale în cadrul unei anchete pentru descoperirea cauzelor unui accident aerian. În cazul în care CVR poate fi folosită chiar dacă a fost deteriorată, ea va permite ascultarea conversațiilor între comandantul navei și pilot, însă și toate sunetele și anunțurile din cabina de pilotaj, alarmele care ar fi putut în cele din urmă să sune.

O analiză acustică ar putea permite de exemplu să dezvăluie starea motoarelor.

Avionul Airbus A320 a decolat în cursul dimineții de pe aeroportul El Prat din Barcelona având la bord 144 de pasageri și șase membri ai echipajului, destinația fiind Dusseldorf. Conform numelor de pe lista pasagerilor, 67 dintre aceștia sunt germani, dintre care 16 liceeni veniți în Spania într-un schimb școlar, și 45 spanioli. După ce a traversat zone cu turbulențe deasupra Mării Mediterane, avionul a intrat în spațiul aerian francez, unde condițiile meteo erau optime.

Însă deasupra Munților Alpi, aparatul a intrat într-o coborâre abruptă ce a durat circa 8 minute, iar când a ajuns la o altitudine de circa 2.000 de metri a dispărut de pe radare la ora locală 10:53, moment în care controlorul de trafic aerian a declarat stare de urgență, de la piloți nefiind recepționat niciun SOS. Un martor ocular afirmă că avionul zbura atât de jos, încât nu avea cum să treacă de crestele munților.

Prima cutie neagră a fost recuperată, însă autoritățile franceze au avertizat că vor trece multe zile până când vor fi recuperate cadavrele, întrucât avionul s-a prăbușit într-o zonă montană cu pante abrupte și foarte greu accesibilă, unde nu se poate ajunge pe șosea. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”