ALERTĂ LIVE UPDATE Criză în Frața: Cel puțin 60 de morți în atacurile din Paris. Planul Rouge Alpha declanșat (GALERIE FOTO)

UPDATE ORA 01.40 Scene de apocalipsă la Paris Sirene care urlă în tot Parisul, străzi blocate de poliție, rude ale victimelor plângând în timp ce încearcă să treacă pe trotuar: scene de apocalipsă vineri seară la Paris, teatru al unei serii de atacuri ucigașe simultane care au făcut cel puțin 60 de morți, comentează AFP.

Perimetrul este înconjurat la spitalul Saint Louis din nordul capitalei. Un bărbat în lacrimi povestește că sora lui a fost omorâtă. Alături, mama lui izbucnește în plâns și i se aruncă în brațe. "Nu vor să ne lase să trecem", explică el, arătând intersecția, la 50 de metri mai departe.

"Am auzit zgomotul împușcăturilor, 30 de secunde de rafale, a fost interminabil, ar crezut că este un foc de artificii", povestește Pierre Montfort, care locuiește în apropiere de strada Bichat, unde a avut loc unul din atacuri. Un alt martor descrie scena: "Pe moment, nu se văd decât flăcările care ies din armă, ne-a fost frică, ne întrebam dacă o să tragă asupra ferestrelor?".

Florence spune că a sosit "pe scuter la câteva minute după". "Era suprarealist, toată lumea era întinsă la pământ. Nimeni nu mișca în restaurantul Petit Cambodge și toți oamenii erau la pământ în barul Carillon. Era multă liniște, oamenii nu înțelegeau ce s-a întâmplat. O fetiță era purtată pe brațe de un bărbat. Părea moartă", explică ea.

Aceleași scene de război pe strada Charonne, mai spre est. Camioane ale pompierilor pornesc cu toate sirenele urlând.

Un martor spune că a auzit focuri de armă timp de "două, trei minute", "rafale". "Am văzut mai multe corpuri în sânge la pământ. Nu știu dacă erau morți", afirmă el.

"Era sânge peste tot", confirmă un alt martor, vorbind despre focuri de armă foarte puternice în mai multe rânduri.

Tot în estul Parisului, aceleași girofaruri ale poliției și pompierilor, alt cartier închis, cel de la sala de concerte Bataclan, în apropiere de redacția Charlie Hebdo, țintă unui atac criminal în ianuarie. Are loc altă luare de ostatici.

Oamenii vorbesc la telefon. "Soția mea era la Bataclan, e o catastrofă", spune un bărbat care a venit în fugă la locul tragediei, însă este blocat de forțele de ordine. "A avut loc un măcel în interior la Bataclan. Tot ce pot să vă spun este că este mai grav decât la Charlie Hebdo", șoptește un membru al forțelor de ordine.

Stade de France, la periferia de nord a Parisului. În împrejurimi au fost auzite explozii, grenade potrivit unor spectatori de pe stadion. Poliția este numeroasă, publicul a auzit două explozii, însă meciul a continuat. Inițial, toată lumea a fost obligată să rămână în incinta stadionului survolat de un elicopter.

"Am auzit explozii la 25 de minute după începerea meciului. A continuat însă normal. Am crezut că este o glumă", explică Ludovic Klein, 37 de ani, venit de la Limoges, împreună cu fiul său de zece ani. "Evacuarea s-a făcut în liniște cu excepția un scurt moment de panică", a adăugă el.


01.39 Atentate la Paris:Poliția franceză ia cu asalt sala de spectacole din Bataclan, unde are loc o luare de ostatici

Poliția franceză dă asaltul în Bataclan, la sala de spectacole unde are loc o luare de ostatici, au declarat sâmbătă surse apropiate anchetei, citate de AFP.

Anterior, EFE transmisese că mai multe focuri de armă și explozii se auziseră din interiorul sălii Bataclan, din centrul Parisului. Un martor a declarat că mai mulți indivizi au tras în plin în mulțime, în timp ce strigau "Allahu Akbar".


ORA 01.34 Atentate la Paris: Toate școlile și universitățile din regiunea Parisului vor rămâne închise sâmbătă

Toate școlile și universitățile din regiunea Parisului vor rămâne închise sâmbătă, au anunțat autoritățile, după atentatele care au avut loc vineri seară în capitala Franței, transmite Reuters.

ORA 01.34 Angela Merkel se declară profund șocată de atacurile teroriste din Paris


01.26 Președintele Franței, Francois Hollande, a decretat sâmbătă stare de urgență pe întreg teritoriul Franței și închiderea frontierelor țării pe fondul "atentatelor teroriste fără precedent" din Paris, soldate cu zeci de morți, informează AFP și EFE.

Potrivit presei franceze, ultima dată când autoritățile au decretat stare de urgență a fost în urmă cu 10 ani, în timpul violențelor care au avut loc la periferia pariziană.

Într-o scurtă intervenție la televiziune, Hollande a declarat că "va fi decretată starea de urgență. A doua măsură va fi închiderea frontierelor naționale".

Președintele Hollande a vorbit de existența a "zeci de morți" în urma unor atacuri teroriste "în desfășurare", pentru a căror neutralizare a cerut întăriri militare.

"Atacuri teroriste de o amploare fără precedent sunt în curs în aglomerarea pariziană. Există câteva zeci de persoane ucise (...) este o grozăvie", a spus Hollande, vizibil marcat. Președintele francez a mai adăugat că "au fost mobilizate toate forțele posibile pentru a-i neutraliza pe teroriști și pentru a asigura (securitatea) tuturor cartierelor".
Totodată, după primăria Parisului, și prefectura a recomandat sâmbătă pe contul său de Twitter persoanelor care se află în regiunea pariziană "să evite să iasă din case, cu excepția cazurilor de maximă necesitate", după atacurile simultane din Paris. Prefectura a mai recomandat "instituțiilor care primesc public să-și întărească supravegherea la intrări și să-i primească pe cei care au nevoie de ajutor, să întrerupă manifestațiile sau evenimentele în curs în exterior".

ORA 01.22 Obama: Atacurile din Paris lovesc înteaga umanitate și valorile noastre universale

ORA 01.11 Atentatele de la Paris: Jean-Claude Juncker "profund șocat", își exprimă "solidaritatea"


ORA 01.02 Cel puțin 60 de oameni au fost uciși în atacurile din Paris, a informat mass-media franceză, potrivit Reuters.

Surse din serviciile de securitate occidentale suspectează că în spatele atacurilor s-ar afla un grup de militanți islamiști, notează Reuters.

ORA 01.06 Ministrul de externe german, prezent la amicalul dintre Franța și Germania, se declară 'îngrozit' de atacurile de la Paris

ORA 00.57 Obama: SUA vor face tot posibilul să-i aducă în fața justiției pe autorii atacurilor de la Paris

ORA 00.55 Atacuri la Paris: Primăria le cere cetățenilor să nu iasă din case

Primăria Parisului le-a cerut sâmbătă, printr-un mesaj pe Twitter, tuturor cetățenilor să nu iasă din case "în așteptarea instrucțiunilor de la autorități", după atacuri înregistrate în mai multe zone din oraș soldate cu zeci de morți, transmite EFE.

Potrivit DPA, postul francez BFMTV a anunțat că numărul morților în atacurile din Paris se ridică deja la 60.

Președintele francez Francois Hollande a convocat o reuniune de urgență a cabinetului de miniștri pentru miezul nopții (01:00, ora României).

Un corespondent al BBC a scris pe contul său de Twitter că deocamdată nicio grupare nu a revendicat atacurile de la Paris, dar că susținători ai Statului Islamic salută atacurile prin intermediul rețelelor sociale, folosind hashtagul "Paris in flames" (Parisul în flăcări — n.r.).
ORA 00.49 Franța: Planul Rouge Alpha declanșat

Planul Rouge Alpha în caz de atacuri multiple a fost declanșat. Toate locurile sensibile de pe teritoriul Franței sunt plasate în stare de alertă, scrie Le Figaro.


ORA 00.41 Cel puțin 40 de morți în atacurile din Paris

Cel puțin 40 de oameni au fost uciși în atacurile din Paris, a informat postul de televiziune francez BFM, potrivit Reuters.


ORA 00.38 Paris: Un alt atac armat în zona Halelor

Potrivit postului de radio Europe 1, un nou atac armat are loc în zona Halelor din capitala Franței.

ORA 00.38 Președintele SUA a fost informat despre atacurile din Paris

Președintele SUA, Barack Obama, a fost informat vineri seara despre atacurile din Paris soldate cu cel puțin 30 de morți, precizează Reuters.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că președintele american a fost informat despre situația din Paris de către asistenta pentru securitate internă și contraterorism, Lisa Monaco.

ORA 00.36 MAE: Autoritățile franceze verifică dacă există cetățeni români printre victimele atacurilor de la Paris


ORA 00.35 Premierul britanic, David Cameron, "șocat" de atacurile de la Paris


ORA 00.31 Mai mulți oameni sunt ținuți ostatici la sala de concerte Paris Bataclan
Mai mulți oameni sunt ținuți ostatici în sala de concerte Bataclan din centrul Parisului, după ce mai multe focuri de armă s-au auzit vineri seara din interiorul sălii, a informat postul tv francez BFM TV, potrivit Reuters.

Focurile de armă s-au auzit la circa o oră după ce începuse un concert al unei trupe rock din California — Eagles of Death Metal. Conform sursei citate, una sau două persoane au intrat în sala de concerte și au început să tragă focuri de armă în aer.


ORA 00.28 Autorii unuia dintre atacurile armate din Paris au strigat 'Allahu Akbar!'

Autorii unuia dintre atacurile armate comise vineri noapte în centrul Parisului strigau "Allahu Akbar" (Allah este cel mai mare — n.red.) în timp ce trăgeau cu armele automate, potrivit unui martor care a fost intervievat de postul France Info, transmite sâmbătă EFE.

Martorul, care a povestit ceea ce a văzut printre hohote de plâns, a declarat că se afla împreună cu mama sa în sala de spectacole Bataclan, din arondismentul XI, când mai mulți indivizi au intrat în forță și au început să tragă. Martorul a povestit că i-a auzit de mai multe ori pe autorii atacului strigând "Allahu Akbar" și că, după o rafală de împușcături, când se părea că presupușii teroriști au plecat, a reușit să fugă și el împreună cu mama sa.


ORA 00.25 Oficiali americani cred că atacurile din Paris au fost coordonate (surse)

Oficiali americani din serviciile de securitate consideră că seria de atacuri care au avut loc vineri seara la Paris au fost, cel mai probabil, coordonate, conform primelor informații de la fața locului, a declarat o sursă apropiată domeniului de intelligence, potrivit Reuters.

"Arată exact ca o serie de atacuri coordonate", a spus sursa citată.

ORA 00.20 Atacuri la Paris: Stade de France, evacuat prin porțile nord, sud și vest

Spectatorii care au asistat vineri seară la partida amicală de fotbal dintre Franța și Germania pe Stade de France au fost invitați de către crainic, dar și cu ajutorul mesajelor înscrise pe ecranele gigant să părăsească incinta prin trei porți — nord, sud și vest, transmite AFP.

Potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului, câteva mii de suporteri s-au refugiat într-o peluză și se aflau în continuare acolo la orele 23:10, totul desfășurându-se cu calm.

Accesul ziariștilor în zona mixtă (locurile în care se țin interviurile cu jucătorii) și în sala de conferințe de presă a antrenorilor era imposibil.


ORA 00.16 Cel puțin 30 de oameni uciși la Paris (postul de televiziune BFM TV)

Cel puțin 30 de oameni au murit vineri seara la Paris, a anunțat postul de televiziune BFM TV, potrivit Reuters.

Viceprimarul Parisului a declarat că sunt cel puțin trei locuri din Paris sub atac, a informat CNN, care momentan a anunțat că bilanțul victimelor se menține la 18.

Se pare că în sala de concert Bataclan ar fi circa 60 de persoane luate ostatici, conform BBC.

ORA 00.14 Premierul Manuel Valls la Ministerul de Interne, Stade de France înconjurat de forțele de ordine

Premierul francez Manuel Valls s-a alăturat vineri seară președintelui François Hollande care se afla la sediul Ministerul de Interne pentru o "analiză a situației" după împușcăturile din centrul Parisului și exploziile din zona Stade de France, în nordul capitalei.

Potrivit mass-media franceze, stadionul unde a avut loc meciul de fotbal dintre echipele Franței și Germaniei a fost înconjurat de trupe ale forțelor de ordine, iar spectatorii s-au refugiat pe gazon.

ORA 23.59 Franța: Cel puțin 18 morți în atacuri armate și luare de ostatici la Paris

Cel puțin 18 persoane și-ai pierdut viața în atacuri multiple la Paris și în apropiere de Stade de France, în nordul capitalei, iar într-o sală de spectacole din oraș au fost luați ostatici, a informat vineri seară pentru AFP Prefectura de poliție.

Potrivit unui prim bilanț al Prefecturi de poliție din Paris, trei persoane au fost ucise în exploziile din zona Stade de France, unde se desfășura meciul de fotbal dintre echipele Franței și Germaniei, iar 15 au murit în sala de spectacole Bataclan, unde au fost luați ostatici.

În jurul orei locale 22.30, Prefectura de poliție a spus că au fost "cel puțin trei atacuri armate, poate patru în sectorul Bataclan (arondismentul XI) și strada Charonne (arondismentul X).

ORA 23.58 Președintele Hollande a constituit o celulă de criză

Președintele Franței, Francois Hollande, a constituit vineri seara o celulă de criză la Ministerul de Interne, în contextul atacurilor din Paris, soldate cu cel puțin 18 morți

ORA 23.50 Președintele francez, François Hollande, s-a deplasat vineri seară la sediul Ministerului de Interne unde este în curs o "analiză a situației" după împușcăturile din centrul Parisului și explozii în zona Stade de France, în nordul capitalei, au informat surse din anturajul acestuia, citate de AFP.

Șeful statului a părăsit Stade de France, unde asista la meciul de fotbal dintre echipele Franței și Germaniei, și face "în prezent o analiză a situației la Ministerul de Interne împreună cu toate serviciile competente", a precizat sursa.

ORA 23.45 Cel puțin 18 morți la Paris

Cel puțin 18 persoane au murit la Paris în urma unor explozii și atacuri cu arme de foc, informează AFP.

Președintele Hollande s-a deplasat la Ministerul de Interne pentru a evalua situația.

ORA 23.41 Franța: Luare de ostatici la Paris

O luare de ostatici este în curs la sala de spectacole Bataclan, din arondismentul 11 al Parisului, a anunțat prefectura de poliție, potrivit AFP.

ORA 23.35 Explozii și împușcături la Paris

Împușcături în centrul Parisului și explozii în zona Stade de France, în nordul capitalei, s-au produs vineri seară, soldate cu răniți, au informat surse concordante, citate de AFP.

Bilanțul urmează să fie stabilit, au adăugat aceste surse, precizând că au fost introduse perimetre de securitate, iar în zonă au fost trimise echipe de prim-ajutor.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)

LIVE UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Schimbare de trend în sondajele din București! Scade brusc procentul indecișilor!

2 Autostrada Sibiu-Pitești: A fost scos la licitație primul tronson peste Carpați. Pe secțiunea Cornetu -Tigveni…

3 „Era împreună cu Mihaela Rădulescu la sediul PD. A dat-o Berceanu afară din curte” / Prima amintire a lui Băsesc…

4 Document-BOMBĂ! Avocatul general al CJUE arată că înființarea Secției Speciale PSD încalcă legislația UE!

5 Semne de panică la panarame! Cocina TV dezgroapă declarații pro-Firea și anti-Nicușor Dan făcute în 2016 de Mi…