Alexis Tsipras menține referendumul și îndeamnă grecii să respingă acordul propus de creditorii internaționali

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunțat miercuri, într-un mesaj televizat, că menține decizia de a organiza pe 5 iulie referendumul la care populația este chemată să decidă asupra acceptării sau respingerii acordului de asistență financiară propus de creditorii internaționali, transmit agențiile internaționale de presă.

El a cerut totodată concetățenilor săi să participe la referendum și să voteze 'Nu', adică să respingă acordul propus, astfel încât Grecia să poată obține unul 'mai bun'. Tsipras a menționat că dorește să continue și după referendum negocierile cu creditorii internaționali.

Tsipras a insistat că problema la care trebuie să se răspundă la referendum nu este rămânerea Greciei în zona euro, el afirmând că aceia care susțin că un 'Nu' ar însemna și ieșirea din zona euro 'spun minciuni'. 'Un 'Nu' nu înseamnă o ruptură de Europa, ci o revenire la Europa valorilor, 'Nu' înseamnă o mai puternică presiune pentru continuarea negocierilor', a subliniat șeful executivului de la Atena. 'Unii spun că am un plan ascuns de a scoate țara din Uniunea Europeană în cazul unui 'Nu'. Este o minciună', a adăugat Tsipras.

'Verdictul poporului grec este mai puternic decât voința guvernului', a motivat el în continuare decizia de a chema populația la urne. Tsipras a spus în continuare că, după ce a convocat referendumul, creditorii internaționali au înaintat Greciei noi propuneri, la care guvernul său a răspuns cu 'propuneri alternative'. Acestea vor fi examinate, tot miercuri, într-o reuniune prin teleconferință a Eurogrupului, iar dacă 'rezultatul (acestei reuniuni) va fi pozitiv, vom răspunde imediat', a indicat liderul stângii radicale grecești, insistând că dorește să obțină în final 'un acord just din punct de vedere social'.

Pe de altă parte, Tsipras a promis populației că actualele restricții asupra mișcărilor de capital, care au limitat și retragerile de numerar din bănci, constituie doar o măsură temporară, el asigurând grecii că depozitele lor bancare sunt garantate.

Acest mesaj televizat survine la câteva ore după publicare noilor propuneri ale guvernului de la Atena. Acesta cere un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismul European de Stabilitate (ESM), și o înțelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii. Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe și, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe succesive de asistență financiară. Al doilea program a expirat marți, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

Tsipras a insistat în mesajul său pe continuarea negocierilor, însă cancelarul german Angela Merkel a declarat anterior că nu este dispusă să discute despre un nou plan de asistență pentru Grecia înaintea referendumului de duminică. În plus, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, chiar a condiționat orice noi negocieri cu Atena de anularea referendumului. În schimb, președintele francez, Francois Hollande, a cerut să se ajungă 'imediat' la un acord cu Grecia. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă