Argentina: Cristina Kirchner anunță o reformă profundă a serviciilor de informații după moartea procurorului Nisman

Argentina: Cristina Kirchner anunță o reformă profundă a serviciilor de informații după moartea procurorului Nisman

Președinta argentiniană Cristina Kirchner a anunțat o reformă profundă a serviciilor de informații, pe care ea le bănuiește că ar fi jucat un rol în moartea procurorului Alberto Nisman, în timp ce ancheta în legătură cu moartea acestuia stagnează, informează marți AFP.

În cadrul unui interviu televizat, ea a anunțat dizolvarea SI, principalul serviciu de informații din Argentina și înlocuirea acestuia cu Agenția Federală de Informații.

Acuzată la mijlocul lunii ianuarie de procurorul mort în circumstanțe misterioase de obstrucționarea anchetei privind atentatul asupra centrului evreiesc AMIA, soldat cu 85 morți în 1994, Kirchner a vorbit pentru prima dată la televiziune de la începerea cazului Nisman, care a provocat o vie emoție în Argentina.

Numeroși argentinieni și opoziția consideră că guvernul se află în spatele morții procurorului, la 18 ianuarie, eliminat, în opinia lor, de teama dezvăluirilor pe care acesta urma să le facă a doua zi în Congres.

'Dizolvarea SI este o datorie a democrației și trebuie să realizez această reformă. Am asistat la un fel de mașinație permanentă a procurorilor, judecătorilor, mass-media, care a fost dată în vileag și pe care trebuie să o tăiem de la rădăcină', a declarat Kirchner.

În decembrie, Cristina Kirchner i-a demis pe cei trei principali lideri ai SI, bănuiți de scurgeri de informații și de lipsă de loialitate, un cutremur în lumea serviciilor de informații.

Joi, președinta Argentinei, acuzată de procurorul Alberto Nisman care a investigat atacul din anul 1994 asupra centrului evreiesc AMIA că s-ar fi înțeles în secret cu Iranul pentru a-i proteja pe autorii atentatului — iar la câteva zile după aceste acuzații respectivul procuror a fost găsit mort în locuința sa — a declarat că nu crede în ipoteza sinuciderii acestuia și consideră că de fapt moartea procurorului face parte dintr-un complot împotriva ei pus la cale de unii ofițeri din serviciile secrete. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei