Armele americane ar putea ațâța războiul în Ucraina (șeful OSCE)

Armele americane ar putea ațâța războiul în Ucraina (șeful OSCE)

Statele Unite riscă să provoace o intervenție mai directă a Rusiei în conflictul separatist din Ucraina dacă vor trimite arme Kievului, a declarat duminică șeful OSCE, citat de Reuters.

Statele Unite au afirmat că au în vedere să ajute Ucraina pentru a se apăra în fața separatiștilor proruși, considerați de Occident că sunt înarmați de Moscova.

Rusia a negat că trimite arme și oameni rebelilor, iar lideri europeni au avertizat contra furnizării de ajutor militar Kievului de teama agravării situației.

Lamberto Zannier, secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, a declarat, într-un interviu acordat agenției Reuters, că este îngrijorat că sprijinul militar occidental direct pentru guvernul ucrainean ar ațâța flăcările conflictului.

"Aceasta ar putea conduce la o intervenție mai directă a Rusiei în acest conflict... Obiectivul nostru rămâne acela al detensionării, deci cred într-adevăr că efortul ar trebui să continue să se concentreze în această direcție", a spus el la Conferința de Securitate de la München.

Peste 5.000 de civili, soldați ucraineni și combatanți proseparatiști au fost uciși de la declanșarea rebeliunii separatiste în teritoriile din estul Ucrainei în aprilie anul trecut, amintește Reuters.

Rusia a descris conflictul ca o luptă împotriva Occidentului, care, afirmă ea, vrea să refacă lumea conform intereselor sale. Zannier a spus că prin trimiterea de arme Kievului, Occidentul doar ar întări narațiunea rusă.

El a adăugat că misiunea de observare OSCE, care are în jur de 400 de monitori în Ucraina, nu a asistat de fapt la nicio livrare de arme rusești către separatiști, dar crede că armele ar trece din Rusia.

"Ceea ce vedem este că în timp ce armele sunt distruse în timpul operațiunilor militare... de partea separatiștilor, ei par să aibă mereu arme noi la îndemână", a spus el.

Monitorii OSCE nu au văzut niciodată că sosesc arme din alte părți ale Ucrainei, "deci concluzia noastră este că ele trebuie să vină din cealaltă parte... de peste granița cu Rusia".

Separatiștii au fost înarmați cu tancuri, lansatoare de rachete și artilerie grea, inclusiv obuziere, a mai spus el.

"Se pare că au o mulțime de muniție", a adăugat el.

În afară de misiunea de monitorizare în Ucraina, OSCE are de asemenea o misiune de observare la două puncte de control ruse de la frontiera cu Ucraina, dar Zannier a declarat că monitorii nu au avut acolo condiții pentru a-și îndeplini complet sarcinile.

În plus, OSCE a monitorizat doar două din opt puncte de trecere la frontiera cu Rusia care nu erau controlate de serviciile de frontieră ucrainene. "Noi nu avem o imagine completă dacă există treceri ilegale la această frontieră", a afirmat el.

Cu toate acestea, Zannier a spus că OSCE este gata să-și asume un rol extins dacă se ajunge la un nou acord de încetare a focului ca urmare a unei noi inițiative franco-germane.

"Suntem pregătiți să intervenim, dar avem nevoie de mediul adecvat pentru noi pentru a efectua aceste sarcini", a declarat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...