Atentate la Paris: Hasna Ait Boulahcen, presupusa kamikaze de la Saint-Denis, de la 'cowgirl' la vălul islamic

Atentate la Paris: Hasna Ait Boulahcen, presupusa kamikaze de la Saint-Denis, de la 'cowgirl' la vălul islamic

Hasna Ait Boulahcen, verișoara lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul 'creier' al atentatelor de la Paris, este astăzi considerată prima femeie-kamikaze care s-a aruncat în aer în Franța. După o copilărie grea și o adolescență pe străzi, ea a dat pălăria de cowboy pe vălul islamic, comentează AFP.

Miercuri dimineața în zori, poliția franceză a lansat un asalt asupra unui apartament din Saint-Denis, o suburbie din nordul Parisului, unde se ascundea Abdelhamid Abaaoud. Un localnic a filmat: 'Unde este prietenul tău? Unde este?', urla la ea un polițist din trupele de elită RAID. ' Nu este prietenul meu!', a zbierat la rândul ei femeia. Apoi, un pic mai târziu, s-a auzit o explozie. Aflați în fața televizorului, Hassane, Sofiane și alți vecini din clădire, unde locuiește mama tinerei și unde fusese văzută acum zece zile, o recunosc imediat după fotografia difuzată de mai multe posturi de televiziune, și mai ales după voce.

Transformarea bruscă a tinerei de 26 de ani fusese remarcată încă de acum șase luni, când și-a surprins vecinii din cartierul Aulnay-Sous-Bois, o suburbie săracă pariziană. Hasna Ait Boulahcen începuse să poarte jilbab (un veșmânt care lasă numai chipul și palmele expuse). Peste o lună a trecut la nihab (vălul integral, care acoperă inclusiv chipul și lasă la vedere doar zona ochilor). S-a închis în propria bulă, 'ea nu a încercat deloc să studieze religia (la care trecuse), nu am văzut-o niciodată deschizând un Coran', a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru AFP un bărbat care s-a prezentat drept fratele ei.

Până atunci, rudele sale o cunoșteau ca pe un 'băiețoi', nimic deosebit — 'blugi, șapcă, ochelari', un 'fizic oarecare'. 'Uneori, era excentrică', recunoaște Sofiane, povestind că ea purta deseori o pălărie de paie, era volubilă, amuzantă, dar și instabilă: putea să apară dintr-o dată în fața ta și să înceapă să danseze rap.

Stupefacție și la Creutzwald, un oraș muncitoresc în estul Franței, unde tânăra venea uneori să-și viziteze tatăl de 74 de ani. Aici despre ea își amintesc ca despre o 'fată ușuratică', cu 'mica sa pălărie de pălărie de cowboy și cizme la fel' care 'fuma din când în când și consuma băuturi la petreceri'.

Tatăl fetei, un musulman practicant care părăsise căminul familial pentru a lucra la uzinele Peugeot, se află în prezent în Maroc.

Născută în august 1989, la periferia Parisului, Hasna Ait Boulahcen a avut o copilărie grea și a stat la orfelinat între vârsta de 8 și 15 ani. 'La început a mers bine. Era o fată ca oricare alta, dar nu a arătat niciodată un gest de tandrețe', mărturisește sub rezerva anonimatului mama sa adoptivă.

Cu timpul însă lucrurile au început să degradeze, spune ea, amintindu-și că la 11 septembrie 2001 fiica sa a aplaudat în fața televizorului. Când a împlinit 15 ani, a fugit de-acasă. Femeia spune că atunci când fiica sa adoptivă a plecat și-a spus în gând că 'ea este pierdută'. A plâns când i-a văzut fotografia la televizor.

'Crescând, i-au lipsit reperele și a ales în cele din urmă lipsa de griji, escapadele dese, anturajul unor persoane dubioase', adaugă fratele său. Potrivit unei surse apropiate dosarului, tânăra a fost în atenția justiției într-un caz de stupefiante.

După radicalizarea sa brutală, de parcă 'a fost spălată pe creier', tânăra nu accepta niciun sfat, critica totul și avea relații din ce în ce mai îndoielnice, povestește mama sa adoptivă, în vârstă de 58 de ani.

'Avea în permanență un smartphone, conectat la Facebook și Whatsapp.'Vezi-ți de viața ta, eu de a mea', spunea ea. Cu trei săptămâni în urmă, ea plecase să stea cu prietenul ei la Drancy. 'Ne pare foarte rău pentru toate victimele', repetă fratele ei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”