Avioanele americane au evitat să se apropie de Arhipelagul Spratley

Avioanele americane au evitat să se apropie de Arhipelagul Spratley

Avioanele și navele militare americane au rămas până în prezent departe de micile insule artificiale construite de Beijing în Marea Chinei de Sud, a informat joi Pentagonul, citat de AFP.

Departamentul Apărării intenționează să trimită nave și avioane în zona de 12 mile din jurul insulele artificiale chineze, pentru a sublinia că aceste construcții nu pot justifica revendicarea de ape teritoriale sau de spațiu aerian de către Beijing în această zonă maritimă strategică.

Până în momentul de față, "nu am zburat direct deasupra" acestor lucrări, a subliniat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren.

Faptul că rămân la distanță nu împiedică avioanele americane să primească frecvent avertismente din partea militarilor chinezi, care le cer să părăsească zona, după cum arată reportajele realizate de CNN și Pentagon miercuri, în cursul patrulării unui avion de supraveghere militară de tip P-8A Poseidon.

Aceste avertismente "nu sunt rare", a declarat un oficial al Marinei americane.

În pofida acestor tensiuni, "vom continua să operăm în Marea Chinei de Sud" pentru "a garanta libertatea navigației", "în conformitate cu protocoalele internaționale și legile și obiceiurile stabilite", a adăugat colonelul Warren.

"Vom continua să zburăm în spațiul aerian internațional", a subliniat el.

Lucrările chineze, deseori numite "Marele zid de nisip", sunt situate în arhipelagul Spratly, revendicat integral sau parțial de China, Vietnam, Filipine, Brunei Taiwan și de Malaezia.

Imaginile luate din satelit arată că Beijingul s-a lansat în lucrări de mare amploare pentru a-și asigura influența în arhipelag, construind o rețea de infrastructuri care cuprinde porturi, sisteme de comunicație și de supraveghere, pistă pentru avioane și canale adânci.

Pe baza acestor cuceriri în largul mării, suprafețele utilizabile de către China s-au extins într-un an de la 200 la 800 de hectare, potrivit Pentagonului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…