Băsescu: Nu anticipez o invazie rusă în Ucraina decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge

Băsescu: Nu anticipez o invazie rusă în Ucraina decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că nu anticipează o invazie a forţelor ruse pe teritoriul Ucrainei decât dacă se ajunge la "vărsări masive de sânge", menţionând că este "absolut firesc" demersul autorităţilor ucrainene de a restabili ordinea în estul acestei ţări.

Băsescu: Nu anticipez o invazie rusă în Ucraina decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune la Realitatea Tv , despre situaţia din zona estică a Ucrainei, unde au loc mişcări de stradă, unde crede că se va ajunge.

"Depinde cât de departe se va merge, sigur, existenţa masivă a trupelor Federaţiei Rusiei la frontiera de est şi de sud-est a Ucrainei încurajează ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. Mai mult decât atât, apariţia din nou a soldatului neidentificabil, dar foarte bine instruit pune un mare semn de întrebare asupra implicării Federaţiei Rusiei în interiorul Ucrainei, nu numai cu armata ca mijloc de presiune la frontieră. Se pare că este un scenariu al destabilizării pentru Ucraina de est, eu nu anticipez o invazie decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge. Dar sigur că, pe de altă parte, Kiev-ul nu mai poate tolera situaţia, preşedintele interimar ucrainean a trimis forţele de ordine în est să restabilească ordinea de drept, ordinea în stat, să scoată insurgenţii din instituţiile statului, ceea ce este absolut firesc", a susţinut şeful statului.

El a amintit că Federaţia Rusă a intervenit pe teritoriul său, în mod similar cu situaţia Ucrainei, cu toate forţele împotriva republicii autonome cecene.

"Sper ca preşedintele Putin să nu utilizeze momentul în care autorităţile de la Kiev hotărăsc să restabilească ordinea ca un moment în care din nou să intre să-i apere pe vorbitorii de limbă rusă. Vorbitorii de limbă rusă, dacă ei sunt printre cei care ocupă instituţiile, trebuie să respecte legea statului ucrainean", a mai afirmat Băsescu.

De asemenea, şeful statului a ţinut să precizeze că la începutul administraţiei Obama a avertizat SUA asupra retragerii din zona Europei de Est, argumentând astfel pe marginea situaţiei din Ucraina.

"Se produce un lucru asupra căruia eu, de asemenea, am atenţionat aliaţii noştri americani - şi aş vrea să înţelegeţi că nu spun lucruri aici care rămân între noi, ar reacţiona la o minciună imediat şi ambasada Statelor Unite şi probabil chiar Casa Albă, deci vă spun lucruri care s-au petrecut. Eu, de la instalarea administraţiei Obama, când am înţeles că Statele Unite se retrag din Europa de Est şi se concentrează pe Asia-Pacific, i-am atenţionat pe aliaţii noştri americani că este o greşeală strategică. De ce? Pentru că UE nu e încă suficient de solidară şi unitară pentru a substitui lipsa din regiune a SUA, atât din punct de vedere al securităţii, cât şi din punct de vedere al dezvoltării democratice", a susţinut Băsescu.

Şeful statului a afirmat că UE "nu are pârghii să gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele pârghii de care dispune".

Pe de altă parte, el a admis că în România este mai multă prezenţă militară aliată pe teritoriul ţării decât în urmă cu şase luni.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...