Beijingul folosește șoimi și maimuțe pentru a scăpa de păsările de pe traseul marii defilări militare de joi

Beijingul folosește șoimi și maimuțe pentru a scăpa de păsările de pe traseul marii defilări militare de joi

Armata chineză va utiliza maimuțe și șoimi pentru a alunga păsările din centrul orașului Beijing și a se asigura că nicio zburătoare nu va pune probleme defilării militare care va fi organizată joi pentru a comemora înfrângerea Japoniei la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Aproximativ 200 de avioane vor lua parte la 3 septembrie la ceremoniile de marcare a 70 de ani de la capitularea Japoniei, un eveniment extrem de politizat în cadrul căruia China ar urma să-și etaleze puterea militară.

Însă o bază a forțelor aeriene implicate se află pe un culoar de migrație pentru diferite specii de păsări, a explicat un ofițer, Wang Mingzhi, citat de portalul Sina.com. Mai mult, este sezonul în care puii de pasăre își părăsesc cuibul și învață să zboare.

Zborurile păsărilor ar putea presupune riscuri pentru aparatele de zbor și piloți în ziua defilării militare, a spus Wang. De aici și ideea de a recurge în prealabil la maimuțe și la păsări de pradă pentru a scăpa de această amenințare.

Portalul Sina.com a publicat fotografii cu un macac ținut în lesă, stând pe picioarele din spate și mimând un salut militar în fața unui soldat în echipament de camuflaj.

După un 'antrenament' de o lună, maimuțele au reușit 'să stăpânească' tehnici pentru distrugerea cuiburilor de păsări, a subliniat Wang.

"Nu există absolut nicio problemă în a acționa astfel", a adăugat el. Maimuțele trag crengile cu cuiburi, după care le răstoarnă la pământ — totul în mai puțin de un minut pentru fiecare cuib.

Nici focurile de armă, nici tunurile de apă folosite anterior nu au fost atât de eficiente și 'economice' ca maimuțele, potrivit ofițerului Wang. Eforturile primatelor sunt recompensate prin rații de porumb.

Șoimi speciali dresați au fost de asemenea folosiți, potrivit unor fotografii difuzate de media oficiale chineze.

Trei sau patru dintre aceste păsări răpitoare zboară în fiecare zi pentru a 'speria' celelalte zburătoare, a declarat un militar, citat de cotidianul Xin Jingbao.

În afara demonstrațiilor impresionantei flote de avioane a forțelor armate, peste 12.000 de militari și circa 500 de unități de echipamente militare vor defila în Piața Tiananmen, în centrul Beijingului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…