BIOGRAFIE: Donald Tusk, un proeuropean convins la conducerea Consiliului European

BIOGRAFIE: Donald Tusk, un proeuropean convins la conducerea Consiliului European

Premierul polonez Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, un proeuropean convins şi partizanul unor răspunsuri ferme la adresa Rusiei în criza ucraineană, a fost ales sâmbătă pentru a prezida Consiliul European, după şapte ani la conducerea unui Guvern conservator, relatează AFP.

BIOGRAFIE: Donald Tusk, un proeuropean convins la conducerea Consiliului European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pragmatic, Tusk s-a pronunţat pentru sancţiuni eficiente împotriva Moscovei în urma operaţiunilor ruse din Ucraina. În schimb, el se opune iniţiativelor adoptate de state individual, promovând o acţiune "responsabilă" comună, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene.

Provenit din Mişcarea Solidaritatea, care a înlăturat sistemul comunist de la putere în Polonia în 1989, acest istoric de profesie şi-a clădit imaginea unui om eficient în jocul politic, capabil să întoarcă în avantajul său situaţiile cele mai delicate. Bun orator, el foloseşte un limbaj moderat, cu o dorinţă evidentă de a-şi seduce auditoriul. Dar ştie de asemenea să dea dovadă de fermitate în faţa interlocutorilor săi, în special a celor europeni.

Premierul polonez a promovat întotdeauna consolidarea instituţiilor europene. El a legat adoptarea monedei euro de către Polonia de o reglementare durabilă a crizei economice.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”