Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Bulgaria: Liderul partidului etnicilor turci, demis din post după ce a sprijinit Turcia după doborârea avionului rusesc

Liderul partidului etnicilor turci din Bulgaria a fost demis din post și exclus din partid, după câte se pare după ce și-a declarat sprijinul pentru Turcia în disputa cu Moscova asupra doborârii unui avion de luptă rusesc, relatează Reuters.

Liutvi Mestan, care a condus partidul de opoziție MRF ce îi reprezintă pe etnicii turci, și-a exprimat sprijinul pentru acțiunea Turciei luna trecută
într-o declarație în parlamentul bulgar, în care a spus că avioanele militare rusești au violat în mod repetat spațiul aerian al Turciei.
   
Turcia a declarat că a doborât avionul pentru a-și apăra spațiul aerian. Moscova a negat că avionul ei a trecut în teritoriul turc din Siria.
   
O purtătoare de cuvânt a MRF a anunțat joi că Mestan a fost demis din post și exclus din partid printr-o decizie unanimă a conducerii luată la o reuniune în vila fondatorului partidului Ahmed Dogan.
   
"Toate deciziile ce îl privesc pe Mestan au fost unanime", a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt, Velislava Krasteva.

Dogan, un vechi politician respectabil bulgar, a afirmat la întâlnire că "aceasta va fi soarta tuturor celor care se ridică împotriva intereselor naționale ale Bulgariei", a adăugat purtătoarea de cuvânt.
   
Măsura subliniază rolul neobișnuit al Bulgariei în cursul dominant al Europei. Deși un membru al Uniunii Europene și alianței NATO, ea încă se simte apropiată de Moscova — o reminiscență din perioada sovietică când era aliatul cel mai supus al Moscovei, notează Reuters.
   
Mestan, în declarația sa în fața parlamentului luna trecută, a spus că violarea de către Rusia a spațiului aerian turc constituie o încălcare a suveranității teritoriului NATO și că Rusia a primit anterior multe avertismente oficiale.
   
Într-un comunicat joi, Mestan afirmă că declarația făcută în fața parlamentului a fost adoptată de grupul parlamentar al partidului și arăta sprijinul MRF pentru valorile NATO.
   
"Interesul național al Bulgariei a fost conectat cu UE și NATO deja de ani de zile și nu cu Rusia", a spus Mestan, care nu a fost invitat la reuniunea extraordinară, în comunicat.

Partidul MRF reprezintă etnicii turci și alte grupuri musulmane — aproximativ 13% din populația de 7,2 milioane de locuitori.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING USR / PLUS a câştigat Bucureștiul cu 46%! PNL s-a impus în Transilvania, PSD e pe primul loc în Moldova…

2 OFICIAL USR / PLUS va câștiga alegerile europarlamentare! La ora 15.30: PSD-25,4%, USR / PLUS-23,6%, PNL-22,8%

3 ALERTĂ Mama primarului PSD al Constanței, dusă la poliție după ce a fost prinsă sustrăgând 5 buletine de vot!

4 Primul semnal. Rezultat alegeri europarlamentare Noua Zeelandă. Alianța USR / PLUS–64%, PNL–17%, PSD–6%

5 VIDEO Priviți ce este la Bruxelles!

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video