Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Bulgaria: Liderul partidului etnicilor turci, demis din post după ce a sprijinit Turcia după doborârea avionului rusesc

Liderul partidului etnicilor turci din Bulgaria a fost demis din post și exclus din partid, după câte se pare după ce și-a declarat sprijinul pentru Turcia în disputa cu Moscova asupra doborârii unui avion de luptă rusesc, relatează Reuters.

Liutvi Mestan, care a condus partidul de opoziție MRF ce îi reprezintă pe etnicii turci, și-a exprimat sprijinul pentru acțiunea Turciei luna trecută
într-o declarație în parlamentul bulgar, în care a spus că avioanele militare rusești au violat în mod repetat spațiul aerian al Turciei.
   
Turcia a declarat că a doborât avionul pentru a-și apăra spațiul aerian. Moscova a negat că avionul ei a trecut în teritoriul turc din Siria.
   
O purtătoare de cuvânt a MRF a anunțat joi că Mestan a fost demis din post și exclus din partid printr-o decizie unanimă a conducerii luată la o reuniune în vila fondatorului partidului Ahmed Dogan.
   
"Toate deciziile ce îl privesc pe Mestan au fost unanime", a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt, Velislava Krasteva.

Dogan, un vechi politician respectabil bulgar, a afirmat la întâlnire că "aceasta va fi soarta tuturor celor care se ridică împotriva intereselor naționale ale Bulgariei", a adăugat purtătoarea de cuvânt.
   
Măsura subliniază rolul neobișnuit al Bulgariei în cursul dominant al Europei. Deși un membru al Uniunii Europene și alianței NATO, ea încă se simte apropiată de Moscova — o reminiscență din perioada sovietică când era aliatul cel mai supus al Moscovei, notează Reuters.
   
Mestan, în declarația sa în fața parlamentului luna trecută, a spus că violarea de către Rusia a spațiului aerian turc constituie o încălcare a suveranității teritoriului NATO și că Rusia a primit anterior multe avertismente oficiale.
   
Într-un comunicat joi, Mestan afirmă că declarația făcută în fața parlamentului a fost adoptată de grupul parlamentar al partidului și arăta sprijinul MRF pentru valorile NATO.
   
"Interesul național al Bulgariei a fost conectat cu UE și NATO deja de ani de zile și nu cu Rusia", a spus Mestan, care nu a fost invitat la reuniunea extraordinară, în comunicat.

Partidul MRF reprezintă etnicii turci și alte grupuri musulmane — aproximativ 13% din populația de 7,2 milioane de locuitori.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Info. Voi știți în baza a ce „document” cere A.Florea Dosarul Dragnea de la DNA? Știați că procuroarea Lăncră…

2 Adevărații TRĂDĂTORI de țară! România a votat cu Franța la procurorul-șef european! A acordat punctaj MAXIM!

3 Informație. Dragnea a dat ordin ca Iordache să facă „o listă cu toți procurorii și judecătorii care-au lucrat …

4 Tudor Chirilă dă semnalul: Am să ies în stradă în seara asta, chiar dacă mă duc singur. Dragnea conduce țara …

5 ALERTĂ Kovesi, locul 2 la votul indicativ din Consiliul UE, după candidatul francez și la egalitate cu cel ger…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Câți oameni a doborât Van Damme în toate filmele sale? Cineva a numărat :)