Bulgaria se pregăteşte pentru alegeri legislative anticipate

Bulgaria se pregăteşte pentru alegeri legislative anticipate

Partidul Socialist bulgar, care susţine Guvernul minoritar condus de premierul tehnocrat Plamen Oreşarski s-a pronunţat, vineri, în favoarea organizării alegerilor legislative anticipate, solicitată de numeroase partide de pe scena politică de la Sofia, relatează Mediafax

"Cred că alegerile nu trebuie să fie amânate, în absenţa susţinerii şi a legitimităţii" pentru politica Guvernului, a declarat liderul socialiştilor, Serghei Stanişev, într-o conferinţă de presă.

Anunţul liderului socialiştilor deschide calea organizării alegerilor anticipate în cursul acestui an, după solicitarea în acest sens făcută joi şi de partidul minorităţii turce (MDL), de voturile căruia depinde susţinerea Guvernului în Parlament.

Data alegerilor anticipate urmează să fie stabilită după discuţiile cu celelalte partide parlamentare, a declarat Serghei Stanişev, care s-a arătat favorabil organizării scrutinului în toamnă.

Partidul minorităţii turce a propus joi organizarea alegerilor anticipate la 30 noiembrie sau 7 decembrie, în timp ce opoziţia conservatoare condusă de fostul premier Boiko Borisov a cerut organizarea scrutinului în perioada următoare.

Contestat încă de la preluarea puterii, în mai 2013, Guvernul condus de Plamen Oreşarski este criticat vehement în ultimele zile de Comisia Europeană, care se opune construirii gazoductului South Stream, susţinută de Sofia la presiunea Rusiei.

În paralel, fonduri de zeci de milioane de euro destinate Bulgariei au fost suspendate de Bruxelles în urma neregulilor descoperite în licitaţiile publice.

Pe de altă parte, rezultatele bune înregistrate de MDL la alegerile europene, unde Partidul Socialist a ieşit slăbit, au provocat tensiuni între cele două formaţiuni care susţin Guvernul de la Sofia.

De altfel, preşedintele MDL a subliniat joi caracterul centrist al partidului minorităţii turce şi nu a exclus să renunţe la colaborarea cu socialiştii, în favoarea unei alianţe cu partidul conservator de opoziţie GERB, după alegerile legislative.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moartea nu există. Teoria Lanza – Einstein – Rosen

2 Noi dezvăluiri despre Vlad Voiculescu, un personaj cu un CV controversat

3 VIDEO Profesoară din Bistrița, la lecția online: „Fata președintelui, se fute cu unul care vinde barabule în …

4 ZVON O halcă din PSD se va desprinde din partid după 6 decembrie! Se vorbește despre 25 de senatori și deputaț…

5 Slugoii PSD de la CCR, o nouă lovitură pentru finanțele României!