Capitala belarusă, în așteptarea summitului în 'format Normandia' pentru reglementarea situației din Ucraina

Capitala belarusă, în așteptarea summitului în 'format Normandia' pentru reglementarea situației din Ucraina

Summitul în 'format Normandia', programat să aibă loc miercuri la Minsk, ar putea deveni punctul culminant al eforturilor multilaterale intense în vederea soluționării crizei din Ucraina. În capitala Republicii Belarus sunt așteptați să sosească președintele rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroșenko, francez Francois Hollande și cancelarul federal german Angela Merkel, relatează agenția de presă TASS.

Eforturile diplomatice pe 'frontul ucrainean' s-au întețit în ultima săptămână. Merkel și Hollande s-au deplasat la Kiev și Moscova, unde și-au făcut publice propunerile pe marginea planului de reglementare a problemei ucrainene. După cum a declarat vineri secretarul de presă al președintelui Putin, Dmitri Peskov, 'plecând de la propunerile formulate de președintele Franței și cancelarul Germaniei, la ora actuală se depun eforturi concertate pentru elaborarea textului unui posibil document comun în vederea aplicării acordurilor de la Minsk, document care să includă propunerile președintelui Ucrainei și cele formulate și adăugate de președintele Putin'.

Duminică, reprezentanții grupului celor patru au discutat la telefon evoluția situației și au fixat întrevederea de miercuri de la Minsk.

Summitul a fost precedat de o serie de consultații tensionate între experți și de o reuniune a Grupului de contact cu participarea reprezentanților Kievului și autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, cu medierea reprezentantului special al OSCE, Heidi Tagliavini, și a ambasadorului Rusiei în Ucraina, Mihail Zurabov.

Potrivit TASS, Grupul de contact a discutat despre încetarea focului în sud-estul Ucrainei, retragerea armelor grele și un control asupra îndeplinirii acordurilor încheiate, precum și despre viitoarea organizare politică a regiunii Donbas și organizarea de alegeri locale.

În toate aceste zile, activitatea s-a desfășurat strict în spatele ușilor închise, iar observatorii speră să afle amănunte după summitul de miercuri.

În noaptea de dinaintea summitului, președintele Rusiei a discutat la telefon cu omologul său american Barack Obama despre situația din Ucraina. Potrivit surselor de informație de la Kremlin, cei doi lideri au subliniat importanța unei 'soluționări politice, pe calea dialogului, a problemelor interne ale Ucrainei, încetării cât mai rapide a vărsării de sânge și asigurării drepturilor legale și intereselor locuitorilor tuturor regiunilor fără excepție ale Ucrainei, inclusiv din sud-est'.

Între întrevederile de la Kiev, Moscova și Minsk, cancelarul federal Angela Merkel a reușit să ajungă la Washington și să aibă o întrevedere cu președintele SUA. După această discuție, Merkel a declarat că este necesară 'încă o încercare' pentru soluționarea conflictului din Ucraina. Potrivit Angelei Merkel, ea nu și-ar putea ierta dacă nu ar întreprinde o asemenea încercare.

Summitul în 'format Normandia' de la Minsk este una dintre ultimele posibilități de a reglementa situația din Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki. 'SUA susțin eforturile (Grupului în format Normandia). După cum a spus președintele Obama luni, noi nu putem anticipa rezultatele negocierilor, însă vom urmări cu atenție situația', a subliniat Psaki. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

3 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

4 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

5 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…