Casa Albă: Grecia și creditorii internaționali trebuie să ajungă la un compromis

Casa Albă a declarat luni că Grecia și liderii europeni ar trebui să încerce găsirea unui compromis cu privire la criza datoriei grecești, care să permită rămânerea țării în zona euro, transmite Reuters. ''Referendumul s-a încheiat, dar viziunea noastră rămâne aceeași'', a spus purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale a SUA, Josh Earnest, potrivit căruia este în interesul Europei și al Statelor Unite să fie rezolvată criza financiară din Grecia.

Earnest a mai menționat că soluționarea crizei datoriei grecești — ''o provocare europeană'' — depinde de Atena și de creditorii săi internaționali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană).

El a adăugat că, pentru ca Grecia să aibă creștere și stabilitate economică, este nevoie de un pachet de finanțare, dar și de reforme.

Luni, liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a estimat că votul negativ dat de alegătorii eleni la referendumul de duminică a făcut discuțiile cu creditorii internaționali mai dificile, însă obiectivul rămâne menținerea Greciei în zona euro.

''Rezultatul referendumului nu ne aduce mai aproape de o soluție. În realitate, respingerea propunerilor nu face decât să îngreuneze lucrurile'', a declarat Dijsselbloem.

Pe de altă parte, liderii principalelor partide de guvernământ și de opoziție din Grecia s-au angajat în scris că îl vor susține pe premierul Alexis Tsipras în negocierile cu creditorii internaționali.

''Prim-ministrul va merge la Bruxelles pentru a negocia în numele întregului popor grec'', a spus liderul formațiunii Greci Independenți, Panos Kammenos, după întâlnirea dintre președintele grec Prokopis Pavlopoulos, premierul Tsipras și liderii formațiunilor parlamentare de la Atena.

Întrebat despre perspectivele unui acord între Grecia și creditorii săi internaționali, Panos Kammenos a apreciat că ''acordul este singura cale''. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…