Ceremonie solemnă la Londra în memoria celor 453 de soldați britanici morți în luptă în Afganistan

Regatul Unit le-a adus vineri un omagiu celor 453 de soldați morți în luptă în Afganistan, în cadrul unei ceremonii solemne la Catedrala St.Paul din Londra, în prezența Reginei Elisabeta a II-a, a premierului David Cameron și a numeroși veterani de război, relatează AFP și Reuters.

Prințul Charles, moștenitorul Coroanei britanice, și Prințul Harry, care a fost de două ori în misiune în Afganistan, Prințul William și soția sa, Kate, au asistat, de asemenea, la ceremonie, care a fost urmată de o paradă pe străzile Londrei, reunind veterani și familiile soldaților morți în luptă în Afganistan.

Printre invitați s-a aflat, notează Reuters, și Tony Blair, care, în calitate de premier în 2001, a inclus Marea Britanie în coaliția condusă de SUA ce a invadat Afganistanul și a înlăturat de la putere regimul talibanilor, ca răspuns la atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York și Washington.

Au fost organizate, de asemenea, manifestări similare la baze militare și în biserici din întregul regat, precum și în Afganistan, pentru cei câțiva soldați britanici prezenți încă în teren, însărcinați în special cu pregătirea armatei afgane.

Ultimele trupe combatante britanice au părăsit Afganistanul anul trecut, după 13 ani de conflict. Regatul Unit avea la un moment dat peste 9.500 de soldați în 137 de baze ale provinciei Helmand, principalul său teatru de operațiuni, care rămâne în prezent un fief al talibanilor și un centru important pentru cultura opiului.

Potrivit AFP, președintele afgan, Ashraf Ghani, le-a adus un omagiu la BBC britanicilor care și-au dat viața pentru ca afganii să poată ''trăi în libertate, cu speranța de pace, prosperitate și demnitate''. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

4 Femeia cu sârmă și-a șters postarea! Comentariile au rămas: „Mahalagioaică ordinară” „Mănânci căcat!”

5 Birchall o calcă-n picioare pe Dăncilă! Dezvăluiri despre prefăcătoria acestei pațachine sinistre, despre cum …

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing