Ceremonie solemnă la Londra în memoria celor 453 de soldați britanici morți în luptă în Afganistan

Ceremonie solemnă la Londra în memoria celor 453 de soldați britanici morți în luptă în Afganistan

Regatul Unit le-a adus vineri un omagiu celor 453 de soldați morți în luptă în Afganistan, în cadrul unei ceremonii solemne la Catedrala St.Paul din Londra, în prezența Reginei Elisabeta a II-a, a premierului David Cameron și a numeroși veterani de război, relatează AFP și Reuters.

Prințul Charles, moștenitorul Coroanei britanice, și Prințul Harry, care a fost de două ori în misiune în Afganistan, Prințul William și soția sa, Kate, au asistat, de asemenea, la ceremonie, care a fost urmată de o paradă pe străzile Londrei, reunind veterani și familiile soldaților morți în luptă în Afganistan.

Printre invitați s-a aflat, notează Reuters, și Tony Blair, care, în calitate de premier în 2001, a inclus Marea Britanie în coaliția condusă de SUA ce a invadat Afganistanul și a înlăturat de la putere regimul talibanilor, ca răspuns la atentatele din 11 septembrie 2001 de la New York și Washington.

Au fost organizate, de asemenea, manifestări similare la baze militare și în biserici din întregul regat, precum și în Afganistan, pentru cei câțiva soldați britanici prezenți încă în teren, însărcinați în special cu pregătirea armatei afgane.

Ultimele trupe combatante britanice au părăsit Afganistanul anul trecut, după 13 ani de conflict. Regatul Unit avea la un moment dat peste 9.500 de soldați în 137 de baze ale provinciei Helmand, principalul său teatru de operațiuni, care rămâne în prezent un fief al talibanilor și un centru important pentru cultura opiului.

Potrivit AFP, președintele afgan, Ashraf Ghani, le-a adus un omagiu la BBC britanicilor care și-au dat viața pentru ca afganii să poată ''trăi în libertate, cu speranța de pace, prosperitate și demnitate''. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Încep să apară dezvăluirile „hard” despre „fratele” Tate în presa tabloidă britanică

2 Pesedistul Bădălău despre șefa CNI: Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.”

3 Răsturnare de situație? / Fanii Craiovei au provocat întreruperea partidei cu Sepsi pentru a se răzbuna pe Mititelu jr

4 Cea mai tare imagine cu noul președinte al Cehiei!

5 Polițiști mână în mână cu o „gardiancă” a fraților Tate? / Mărturia care dă fiori a uneia dintre victime