China avertizează SUA împotriva acțiunilor provocatoare în Marea Chinei de Sud

China avertizează SUA împotriva acțiunilor provocatoare în Marea Chinei de Sud

China a cerut vineri SUA să dea dovadă de prudență și să evite provocările în Marea Chinei de Sud, apel ce intervine pe fondul creșterii tensiunilor dintre cele două țări în ultimele zile, relatează agenția de presă EFE.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, a îndemnat SUA 'să manifeste prudență în orice acțiune și să nu întreprindă niciun fel de acțiuni provocatoare în arhipelagul' Spratly, într-o conferință de presă, la Beijing.

Avertismentul Chinei survine după ce un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat joi că SUA intenționează să continue misiunile de supraveghere aeriene și navale în zonele din Marea Chinei de Est pretinse de Beijing ca fiind teritoriul său, dar pe care Washingtonul le consideră ca fiind internaționale.

'Vom continua să operăm în Marea Chinei de Sud pentru a garanta libertatea navigației, în conformitate cu protocoalele internaționale și legile și obiceiurile stabilite", a subliniat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, citat de AFP.

Marina chineză a trimis miercuri opt avertizări unui avion de supraveghere american de tipul Boeing P-8A Poseidon ca să părăsească spațiul aerian din jurul unor insule artificiale ridicate de Beijing într-o zonă disputată în Marea Chinei de Sud, după cum a relatat CNN.

De la sfârșitul anului 2013, China a demarat lucrări pentru crearea de noi insule și pentru extinderea celor deja existente, care fac obiectul unui litigiu în Marea Chinei de Est, planul său prevăzând și crearea unei rețele de fortificații în arhipelagul Spratley.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...