China îi cere secretarului de stat american ca SUA să respecte interesele centrale ale Beijingului

China îi cere secretarului de stat american ca SUA să respecte interesele centrale ale Beijingului

SUA trebuie să respecte interesele centrale ale Chinei și în consecință să pună capăt vânzărilor de arme către Taiwan și misiunilor de patrulare în apropierea insulelor controlate de Beijing în Marea Chinei de Sud, i-a spus șeful diplomației chineze omologului său american într-o convorbire telefonică, relatează luni Reuters. În discuția telefonică cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul chinez de externe Wang Yi a afirmat că lumea devine una cu mai multe provocări, informează MAE chinez într-un comunicat dat publicității luni.

"În condițiile în care SUA încearcă să coopereze cu China, ar trebui să respecte interesele centrale ale Chinei și motivele importante de preocupare", ar mai fi spus Wang Yi în cadrul discuției.

Ministrul chinez de externe i-a explicat lui John Kerry poziția Chinei referitoare la Taiwan și Marea Chinei de Sud, cerând SUA să pună capăt vânzărilor de arme către Taiwan și "demonstrației de forță" reprezentate de misiunile de patrulare navale și aeriene în apropierea insulelor disputate controlate de Beijing.

SUA a provocat în ultima săptămână nemulțumirea Chinei prin aprobarea unei noi vânzări de arme către Taiwan, la care se adaugă acțiunile percepute ca provocatoare în Marea Chinei de Sud.

Pentagonul a anunțat vineri că investighează afirmațiile Beijingului conform cărora un bombardier B-52 a zburat recent în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Sud.

Cei doi miniștri de externe au mai discutat despre criza din Siria și acordul din domeniul nuclear cu Iranul, a precizat MAE chinez.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

5 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon