Chuck Hagel: Închiderea centrului de detenție de la Guantanamo în următorii doi ani va fi foarte dificilă

Chuck Hagel: Închiderea centrului de detenție de la Guantanamo în următorii doi ani va fi foarte dificilă

Închiderea centrului de detenție de la baza Guantanamo va fi foarte greu de realizat până la încheierea mandatului președintelui Barack Obama, a declarat luni secretarul american al apărării în exercițiu, Chuck Hagel, citat de AFP.

'Va fi foarte dificil, mai ales în situația în care Congresul va impune noi restricții' asupra condițiilor de eliberare și a țărilor ce i-ar putea prelua pe cei 122 de deținuți care se află în continuare la Guantanamo, a indicat Hagel într-o declarație acordată postului de radio NPR.

Totodată, secretarul demisionar al apărării a negat acuzațiile că ar fi încercat să tergiverseze procesul de eliberare a unor deținuți încarcerați acolo. 'Da, poate că a existat o lentoare ce nu a fost pe placul unora (...), dar am fost clar în fața președintelui (...) și a Congresului: dacă legea îmi dă o responsabilitate, fac tot ce pot pentru a mi-o asuma', a explicat el, referindu-se la legea ce prevede că secretarul apărării trebuie să certifice faptul că un deținut nu va reprezenta o amenințare semnificativă pentru securitatea SUA odată ce va fi eliberat.

'Niciodată nu am examinat un dosar' înainte ca toate agențiile ce trebuie să dea un aviz nu s-au pus de acord între ele, a insistat Hagel, menționând de asemenea că înainte de a-și da propriul aviz, a încercat să obțină măsuri de siguranță suplimentare prin trimiterea unei misiuni în țara ce s-a oferit să găzduiască un anumit deținut.

Președintele Barack Obama a promis în anul 2009 că va închide centrului de detenție de la Guantanamo, reafirmând acest angajament în discursul despre Starea Națiunii, susținut săptămâna trecută. La începutul primului său mandat, în anul 2009, la Guantanamo erau încarcerați 240 de suspecți de terorism. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Mai prost ca Dăncilă! Ciolacu, singurul premier al României pe care nu-l va primi nimeni de la vârful SUA! O fi luat și „gaura neagră” cu el?

2 VIDEO Fata asta are o mare problemă cu dezbrăcatul, e obsedată să fie cât mai goală...

3 VIDEO „Iubito, trezește-te, românii defilează cu HIMARS în fața ambasadei Rusiei”

4 Generalul Mujenko, fost șef al Armatei Ucrainei, interviu care dă de gândit la BBC

5 „Am făcut-o intenționat ... Nu am crezut că ar fi bine pentru copii”, a spus miliardarul care a trăit 70 de ani în aceeași casă