Cinci militari NATO, morţi într-un accident de elicopter în sudul Afganistanului

Cinci militari din cadrul Forţei Internaţionale NATO în Afganistan (ISAF) au murit sâmbătă într-un accident de elicopter, în sudul ţării, a anunţat coaliţia într-un comunicat, fiind vorba despre cel mai sângeros incident care afectează trupele internaţionale din decembrie şi până în prezent.

Cinci militari NATO, morţi într-un accident de elicopter în sudul Afganistanului (Imagine: Mediafax Foto/.AFP)

 

"Circumstanţele" accidentului sunt pe cale să fie examinate, a anunţat ISAF, fără să precizeze dacă elicopterul s-a prăbuşit din cauza unei probleme tehnice sau în urma unei confruntări cu insurgenţi talibani.

"Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile şi rudele" victimelor acestui "eveniment dramatic", se arată în comunicat.

Elicopterul s-ar fi prăbuşit din cauza unei "avarii", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei din Kandahar (sud), Zia Durrani.

"Către ora (locală) 11.30 (10.00, ora României), un elicopter NATO", care efectua "exerciţii militare", "s-a prăbuşit, în districtul Takhta Pul din provincia Kandahar", a declarat el.

Este vorba despre cel mai sângeros incident în care este implicat ISAF, de la accidentul de elicopter de pe 17 decembrie, provocat de către talibani, incident în care au fost ucişi şase militari americani, în provincia Zabul (sud).

Accidentele de elicopter sunt relativ frecvente în Afganistan, iar pierderea aparatelor din cauza atacurilor talibane este foarte rară. Rebelii au reuşit să doboare, pe 6 august 2011, un elicopter de tip Chinook, omorând 30 de americani, în principal membri Navy Seals, şi opt afgani, care se aflau la bord.

Trupele NATO au încheiat în iunie transferul asigurării securităţii ţării către forţele afgane, iar de atunci asigură misiuni de formare şi susţinere - în special aeriană.

Majoritatea celor aproximativ 51.000 de militari din cadrul coaliţiei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care alimentează temeri cu privire la o nouă intensificare a confruntărilor într-o ţară în care talibanii sunt în continuare puternici, în pofida celor 12 ani de război.

Aproximativ 3.431 de membri ISAF au murit de la începutul intervenţiei în Afganistan, lansate la sfârşitul lui 2001, în urma atentatelor de la 11 septembrie, potrivit site-ului independent icasualties.org.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea