Civili irakieni uciși în 2007: Închisoare pe viață pentru un fost "mercenar" Blackwater

Civili irakieni uciși în 2007: Închisoare pe viață pentru un fost "mercenar" Blackwater

Un fost "mercenar" al companiei private americane de securitate Blackwater a fost condamnat la închisoare pe viață luni la Washington și alți trei la 30 de ani de închisoare pentru a fi ucis cel puțin 14 civili irakieni la Bagdad în 2007, informează AFP. Cei patru angajați ai Blackwater au fost declarați vinovați în octombrie de mai multe capete de acuzare, de la asasinat până la omucidere intenționată, în urma acestui măcel ce a avut loc în piața Nisour din capitala irakiană. Acest incident a exacerbat sentimentul antiamerican în Irak.

Fostul angajat Nicholas Slatten a fost condamnat la închisoare pe viață și ceilalți trei la 30 de ani de închisoare, a declarat judecătorul Royce Lamberth.

"Aceasta este o crimă gravă", a justificat judecătorul. "Este clar că acești tineri au avut momente de panică", a explicat el.

"Susțin pe deplin decizia juriului în acest caz", a subliniat judecătorul Lamberth.

Această baie de sânge a exacerbat resentimentele contra americanilor în Irak și a subliniat impunitatea de care se bucurau firmele de securitate private ce lucrau pentru SUA în Irak.

Juriul l-a declarat în unanimitate vinovat pe Nicholas Slatten de asasinarea unui civil irakian și pe cei trei dintre foștii săi colegi — Paul Slough, Evan Liberty și Dustin Heard — de uciderea a 13 irakieni.

După două luni de proces, juriul a recunoscut premeditarea în cazul lui Slatten. Înainte de acest măcel, el le-ar fi spus unor apropiați că voia "să ucidă câți irakieni putea, ca +răzbunare+ pentru 11 septembrie" (atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 în SUA n.r.), potrivit unor documente judiciare.

Cei patru inculpați și-au clamat nevinovăția și au cerut clemență. Slatten a estimat că nu există nicio dovadă că el a ucis un băiat de 9 ani.

Paisprezece civili irakieni au fost uciși în piața Nisour, potrivit anchetatorilor americani, 17 potrivit anchetatorilor irakieni.

După măcel, Blackwater a fost nevoită să-și oprească activitățile în Irak. Dar, potrivit unor telegrame diplomatice americane publicate de WikiLeaks, sute de foști angajați ai companiei au continuat să lucreze în țară pentru alte firme.

Angajații Blackwater — firmă care și-a schimbat între timp numele — erau însărcinați cu asigurarea securității unui convoi diplomatic american, pe 17 septembrie 2007, în piața Nisour unde au deschis focul asupra unor automobiliști și trecători. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”