Comandantul pachebotului Costa Concordia: La originea naufragiului s-a aflat o 'greșeală stupidă'

Comandantul pachebotului Costa Concordia: La originea naufragiului s-a aflat o 'greșeală stupidă'

Fostul căpitan al pachebotului Costa Concordia Francesco Schettino a povestit marți în detaliu, la procesul său, circumstanțele care au precedat naufragiul navei, survenit pe 13 ianuarie 2012 în largul Toscanei (Italia), străduindu-se să pară drept un comandant prost informat de către echipajul său și susținând că la originea dezastrului s-a aflat o 'greșeală stupidă', relatează AFP și DPA.

''Nimeni nu mi-a spus nimic'', a repetat de mai multe ori fostul căpitan, răspunzând pentru prima dată întrebărilor procurorului Alessandro Leopizzi, de la deschiderea procesului său în iulie 2013 la Grosseto (Toscana).

Cu ocazia audierii, un alt procuror, Francesco Verusio, a declarat pentru agenția Ansa că intenționează să ceară peste 20 de ani de închisoare pentru Schettino.

Francesco Schettino (54 de ani) este acuzat că și-a abandonat nava în timp ce aceasta se scufunda și pe cei 4.200 de pasageri și membri ai echipajului, dintre care 32 au murit.

Înregistrările efectuate pe puntea de comandă în noaptea naufragiului, difuzate marți la proces, arată în mod frapant circumstanțele naufragiului, provocat, a recunoscut Schettino, din dorința de a trece razant pe lângă insula Giglio, în largul Toscanei.

În opinia lui, a fost vorba de a le face pe plac membrilor echipajului Costa Croisieres, armatorul navei Concordia, originari din insulă, și nu de a o impresiona pe Domnica Cemortan, o dansatoare din Republica Moldova, care a afirmat că era în acea vreme amanta lui Schettino și despre care el a recunoscut că se afla în acea seară pe puntea de comandă.

''La originea dezastrului s-a aflat o greșeală stupidă'', a declarat Schettino, potrivit DPA, în fața procurorului Leopizzi, referindu-se la lipsa de comunicare dintre el și ceilalți membri ai echipajului înainte de coliziune.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...