Conflictul din Ucraina: Acord între Kiev și rebeli asupra încetării focului și a unei zone-tampon (sinteză)

Conflictul din Ucraina: Acord între Kiev și rebeli asupra încetării focului și a unei zone-tampon (sinteză)

Kievul și rebelii separatiști au semnat o foaie de parcurs vizând impunerea păcii în Ucraina, care prevede în special instituirea unui regim de încetare a focului începând de duminică, 15 februarie, și crearea unei zone-tampon lărgite, au anunțat joi liderii rus, ucrainean, francez și german, la finalul unor negocieri maraton de aproape 15 ore la Minsk, relatează AFP.

Grupul de contact, constituit din reprezentanți ucraineni, ruși și ai OSCE au negociat la Minsk cu rebelii separatiști, în paralel, cu discuțiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko.

'Grupul de contact a semnat un document pe care noi l-am pregătit într-o mare tensiune', a afirmat Petro Poroșenko, o informație confirmată de președintele rus Vladimir Putin, care a invocat 'un acord privind esențialul' la care s-a ajuns la convorbirile prelungite între șefii de stat rus, ucrainean și francez și cancelarul german.

'Toate problemele au fost abordate în acest text ce a fost semnat de Grupul de contact și separatiști', a declarat președintele francez Francois Hollande, într-o declarație comună cu Angela Merkel.

Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicității de către Kremlin, vizează încetarea focului care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie la miezul nopții (14 februarie, 21:00 GMT), a indicat Putin, într-o conferință de presă, înainte de a-și pune haina și a părăsi sala de negocieri din Palatul Independenței din Minsk, ceea ce a sugerat sfârșitul negocierilor.

Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părților beligerante și a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lățime între 50 și 70 de kilometri, față de 30 km, așa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie.

Taberele beligerante trebuie să părăsească această zonă-tampon demilitarizată și să-și retragă armamentul greu în termen de 14 zile, a explicat președintele Poroșenko.

Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei din septembrie. Aceasta din urmă a evoluat în funcție de victoriile militare ale rebelilor din ultimele luni, ceea ce explică o mai mare lățime a zonei-tampon.

Acest acord reprezintă o 'speranță serioasă chiar dacă totul nu a fost dus până la capăt', a spus Francois Hollande, care a invocat o 'rezolvare politică globală'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria