Contrabanda cu petrol a SI spre Turcia este "nesemnificativă" (responsabil american)

Contrabanda cu petrol a SI spre Turcia este "nesemnificativă" (responsabil american)

Cantitatea de petrol de contrabandă introdusă în Turcia din zonele controlate de gruparea Statul Islamic în Siria este "economic nesemnificativă", a estimat vineri Washingtonul după acuzațiile Rusiei că Ankara profită de pe urma acestui comerț ilegal, informează AFP. "Cantitatea de petrol introdusă prin contrabandă este extrem de scăzută, s-a redus cu timpul și este nesemnificativă ca volum, atât de petrol cât și ca venituri", a declarat Amos Hochstein, coordonator pe probleme de energie internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Potrivit responsabililor americani, campania de bombardamente aeriene a avariat considerabil infrastructura petrolieră a jihadiștilor care controlează largi teritorii în Siria și Irak.

Petrolul extras de jihadiști, adaugă responsabilii, este cel mai mult utilizat în Siria.

Rusia acuză de mai multe zile Turcia că profită de pe urma contrabandei cu petrol provenit de la jihadiști, ajungând chiar să-l acuze direct pe președintele Recep Tayyip Erdogan și familia sa. Agitația pe această temă realimentează o furtună diplomatică între cele două țări, provocată la 24 noiembrie de doborârea unui bombardier rusesc de către aviația turcă la frontiera cu Siria.

Diplomația americană a negat miercuri acuzațiile Rusiei care îl vizează "fară nicio dovadă" pe președintele turc și familia sa, amintește France Presse.

Sigur că, au recunoscut responsabilii americani vineri, mici cantități de petrol trec granița turco-siriană în camioane-cisternă, dar nu în cantități ce ar putea interesa cele mai înalte niveluri ale statului.

Petrolul este rafinat înainte de a fi vândut pe piața neagră în zonele de război din Siria și Irak.

Contrabanda petrolieră este una dintre principalele surse de finanțare ale organizației ultraradicale care obține, potrivit estimărilor, venituri de 1,5 milioane de dolari pe zi, mai amintește AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...