Criza din Macedonia: Liderul opoziției se retrage de la negocieri acuzându-l pe mediatorul Comisiei Europene că nu este imparțial

Criza din Macedonia: Liderul opoziției se retrage de la negocieri acuzându-l pe mediatorul Comisiei Europene că nu este imparțial

Liderul opoziției din Macedonia, social-democratul Zoran Zaev, a anunțat vineri că se retrage de la negocierile cu guvernul condus de conservatorul Nikola Gruevski, programate să se desfășoară săptămâna viitoare la Bruxelles, el motivându-și decizia prin lipsa de imparțialitate a mediatorului european, comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, transmite agenția Reuters.

În plus, liderul opoziției s-a arătat sceptic și cu privire la planul de soluționare a crizei politice din țara sa, anunțat marți tot de comisarul Hahn, ce prevede organizarea de alegeri anticipate înainte de sfârșitul lunii aprilie a anului viitor.

Zoran Zaev a menționat că unele remarci făcute de Hahn la Washington conțin 'elemente părtinitoare', cum ar fi aprecierea că raportul observatorilor europeni despre alegerile parlamentare de anul trecut, câștigate de conservatori, este 'în general pozitiv'. Această afirmație a deranjat opoziția macedoneană, care consideră că alegerile au fost trucate, motiv pentru care de atunci refuză să ia parte la ședințele legislativului.

Această fostă republică iugoslavă, ce numără 2,1 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt etnici albanezi, trece de un an printr-o gravă criză politică, amplificată din luna ianuarie de dezvăluirile lui Zoran Zaev privind interceptarea ilegală a convorbirilor a circa 20.000 de politicieni, jurnaliști, judecători, aliați sau adversari ai guvernului.

În pofida manifestațiilor de amploare desfășurate luna trecută, premierul conservator Nikola Gruevski, aflat de nouă ani la conducerea executivului, refuză să demisioneze. Acuzat de opoziție de megalomanie și derive autoritare, el susține în plus că datele despre acele interceptări au fost fabricate de un serviciu secret străin, pe care nu l-a numit. Între timp, Zoran Zaev a fost inculpat pentru acțiuni violente împotriva statului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina