Croații sunt chemați duminică la urne, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Președintele de stânga al Croației, Ivo Josipovic, este favorit la câștigarea unui nou mandat înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică, însă sondajele de opinie s-ar putea dovedi înșelătoare și există perspectiva unui al doilea tur imprevizibil, transmite DPA.

Foto: (c) Miso Lisanin/ XINHUA ARHIVĂ

Sondajele de opinie anticipează o victorie confortabilă a lui Josipovic, în vârstă de 57 de ani, în primul tur al alegerilor de duminică, când ar putea obține aproape jumătate din sufragii.

Conform unui sondaj de la 19 decembrie al agenției Ipsos Plus, președintele în exercițiu va obține 46,5% din voturi. Pentru o victorie din primul tur, el va trebui, totuși, să obțină mai mult de jumătate din sufragii.

Principalul său contracandidat, Kolinda Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, a redus semnificativ din diferență în ultimele săptămâni. Ea este cotată în prezent cu 36% din voturi, ceea ce sugerează o cursă strânsă într-un extrem de probabil al doilea tur.

Grabar Kitarevic este candidată a formațiunii conservatoare de opoziție Uniunea Democrată Croată (HDZ), care speră să revină la putere la alegerile parlamentare programate peste un an.

Sondajele de opinie nu încearcă să anticipeze ce se va întâmpla după ziua de duminică și sunt precaute chiar și în privința primului tur, atrăgând atenția că previziunile sunt dificil de realizat din cauza vacanței de sărbători.

Din cauza organizării alegerilor între Crăciun și Anul Nou, prezența la vot la primul tur de scrutin s-ar putea dovedi redusă, în special în rândul susținătorilor lui Grabar Kitarovic, conservatori și catolici devotați.

Data a fost aleasă pentru a se încadra în intervalul prevăzut de lege. O altă dată ar fi putut fi contestată, ceea ce ar cauzat întârzieri.

Agnostic recunoscut, Josipovic ar putea avea mai puțin de suferit din cauza pauzei de sărbători la primul tur, dar s-ar putea confrunta cu o revenire a lui Grabar Kitarevic în al doilea tur peste două săptămâni.

O altă potențială amenințare la adresa avansului aparent mare al lui Josipovic este nemulțumirea tot mai puternică în rândul croaților față de guvernarea premierului social-democrat Zoran Milanovic, criticat din cauza amplificării dificultăților economice, potrivit DPA.

Postul de președinte are în mare parte o autoritate simbolică în Croația, dar fiecare dintre cei doi candidați aflați în frunte a promis că se va folosi de influența poziției pentru a determina schimbări.

AGERPRES/(AS — editor: Ionuț Mareș)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză