Cum comentează presa străină rezultatul surprinzător al scrutinului prezidenţial din România

Presa străină relatează pe larg despre alegerile prezidenţiale din România, observând victoria surprinzătoare a lui Klaus Iohannis, un exponent al combaterii corupţiei, în faţa premierului social-democrat Victor Ponta, care era favorit.

"Surpriză în România - Klaus Iohannis a câştigat scrutinul prezidenţial", titrează BBC News online, notând că "România este unul dintre cele mai corupte state membre UE", iar "Klaus Iohannis a promis combaterea acestui fenomen".

"În pofida rezultatului scrutinului, Victor Ponta a declarat că nu are motive să demisioneze din funcţia de prim-ministru", remarcă BBC.

"Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din România", titrează publicaţia britanică The Guardian, amintind că scrutinul a fost marcat de probleme la secţiile de votare din diaspora, unde "mii de români au fost exasperaţi pentru că au fost nevoiţi să aştepte la rând ore întregi la Paris, Londra şi Munchen".

"Favoritul scrutinului prezidenţial din România admite înfrângerea", scrie ziarul The New York Times: "Într-o surprinzătoare schimbare de situaţie, premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în scrutinul prezidenţial din România în faţa candidatului de centru-dreapta Klaus Iohannis, primarul oraşului transilvănean Sibiu". "Rezultatul turului doi de scrutin pare să fi depins de numărul mare de români din diaspora", subliniază NYT.

"Klaus Iohannis, exponentul combaterii corupţiei, ales preşedinte al României", titrează Le Monde.

"Premierul României a fost învins, duminică seară, de un primar de etnie germană din Transilvania, într-un scrutin prezidenţial foarte strâns", comentează publicaţia britanică The Independent.

"Noul preşedinte al României este germanul Klaus Iohannis", titrează La Stampa: "În mod surprinzător, Klaus Iohannis, un politician conservator de etnie germană, a devenit noul preşedinte al României. Premierul social-democrat Victor Ponta, care era favorit în sondaje, a recunoscut înfrângerea".

"Klaus Iohannis s-a întâlnit cu simpatizanţii după ce a fost ales preşedinte al României", titrează revista The Economist. "Într-o lume în care viaţa politică pare să fie blocată frecvent de analişti politici şi de consultanţi, este frumos să fim surprinşi din când în când. Sondajele de opinie anunţate înaintea turul doi al scrutinului prezidenţial din România anticipau o victorie clară pentru premierul socialist Victor Ponta (...) Însă s-au înşelat. Românii s-au pronunţat masiv în favoarea lui Klaus Iohannis", explică The Economist.

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Oficial / El este imbecilul care a declanșat scandalul cu imaginea din biroul premierului Orban

2 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

3 VIDEO Teodorovici, mesaj mafiot filmat: „Unii să nu uite că am ce spune la DNA”

4 Informație / Teodorovici a TURNAT două ore la DNA! Baroni PSD și președinți de CJ-uri din zona Moldovei și Teleo…

5 VIDEO Chelnerul numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici