Decizia SUA de a parașuta arme kurzilor care apără Kobane este 'proastă' (Erdogan)

Decizia SUA de a parașuta arme kurzilor care apără Kobane este 'proastă' (Erdogan)

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a calificat drept 'proastă' decizia SUA de a parașuta arme și muniții combatanților kurzi care apără orașul sirian kurd Kobane, asediat de jihadiștii din grupul terorist Statul Islamic (SI), informează AFP.

'Astăzi, a devenit clar că această decizie este una proastă', a declarat Erdogan în fața presei, explicând că o parte din aceste arme au ajuns în mâinile principalului partid kurd din Siria, Partidul Uniunii Democrate (PYD), considerat de Ankara organizație teroristă.

'De orice ajutor furnizat PYD va beneficia Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK). Iar noi, Turcia, trebuie să luptăm împotriva acestui lucru', a declarat Erdogan, înainte de a pleca într-o vizită oficială în Letonia.

După ce și-a multiplicat loviturile aeriene împotriva pozițiilor jihadiste care asediază orașul Kobane, americanii au inițiat luni prima operațiune de largare aeriană de arme, de muniții și de material medical către forțele Unităților pentru Protecția Poporului (YPG), brațul armat al PYD, în fruntea luptei împotriva SI.

'Vedem astăzi foarte clar cine a beneficiat de acest ajutor. Acest tip de operațiune nu trebuie desfășurat doar de dragul aparenței, există mijloace mult mai rezonabile și eficace de a o face', a subliniat Erdogan.

Totodată, președintele turc și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că americanii îi acordă Kobane o importanță strategică, în condițiile în care în acest oraș 'nu mai există niciun civil'.

Duminică, șeful statului turc a refuzat deja categoric să ajute PYD, calificând-o drept 'organizație teroristă' și punând-o pe același plan cu PKK, care desfășoară din 1984 o luptă de gherilă împotriva guvernului de la Ankara.

Până acum, Turcia a refuzat să intervină militar pentru a-i sprijini pe apărătorii orașului Kobane, temându-se că o astfel de operațiune ar putea consolida regimul președintelui sirian Bashar al-Assad în loc să-i întărească pe kurzi.

Cu toate acestea, Turcia a anunțat luni, la presiunile SUA, că este gata să lase să treacă pe teritoriul său contingente de combatanții kurzi irakieni 'peshmerga' cu destinația Kobane.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Nicușor Dan întoarce oficial spatele USR cu patru zile înainte de alegeri: Opțiunea mea pentru votul de dumini…

2 Reguli esențiale dacă ai simptome COVID, de la un medic de la Matei Balș. Cum se folosește un pulsoximetru și …

3 Pute a Rusia de la o poștă. Cu Mirel Palada pe coadă

4 Mda...

5 Nicușor Dan a concediat-o pe nașa Gabrielei Firea, care câștiga 4000 € / lună de la Primăria Capitalei