Discuție telefonică Poroșenko-Putin, în prezența ambasadorului rus: Putin amenința cu o intervenție (Kievul)

Discuție telefonică Poroșenko-Putin, în prezența ambasadorului rus: Putin amenința cu o intervenție (Kievul)

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a purtat o discuție telefonică miercuri seara cu omologul său rus, Vladimir Putin, în prezența ambasadorului Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, relatează agenția de presă Unian.

Ulterior, un reprezentant al administrației prezidențiale de la Kiev a precizat, sub rezerva anonimatului, pentru Unian că discuția telefonică dintre cei doi lideri a fost una dificilă și a durat o oră și jumătate. 'Există o problemă cu Rusia — ei (rușii) amenință să atace și ne cer să recunoaștem republicile separatiste, precum și să renunțăm la NATO și UE', a declarat respectivul oficial ucrainean.

Un alt oficial ucrainean, apropiat președintelui Poroșenko, a recunoscut că administrația de la Kiev nu a mai avut contacte cu Kremlinul timp de mai mult de o săptămână, după summitul G20 de la Brisbane (Australia). 'Dacă înainte, ei (Poroșenko și Putin) vorbeau aproape zilnic la telefon, în plus, mai comunicam și prin intermediari, acum orice contact a încetat. Noi nu înțelegem ce au pus ei la cale', a afirmat acesta.

Un scandal a izbucnit joia trecută în timpul ședinței grupului de lucru însărcinat cu pregătirea acordului de coaliție. Motivul ar fi fost acela că facțiunea lui Poroșenko — Blocul Petro Poroșenko (BPP) — a refuzat să semneze documentul care stipula aderarea Ucrainei la NATO ca fiind una dintre prioritățile noii coaliții de guvernământ. Celelalte partide au apărat însă acest punct și el a rămas în varianta finală a acordului de coaliție.

Vinerea trecută, președintele Poroșenko la întâlnire cu activiști ai Maidanului (Pieței Independenței) a dat de înțeles că este foarte nemulțumit. 'Credeți că ați făcut bine, dar, de fapt, doar mai rău. NATO va face în curând o declarație că nu ne poate accepta. Voi vorbi acum despre aceasta cu (vicepreședintele SUA, Joe) Biden ca să nu o facă', a spus el. Biden se afla în acel moment într-o vizită la Kiev, amintește Unian.

'Din cauza faptului că avem un conflict militar în estul țării, nimeni nu ne va primi în Alianța Nord-Atlantică. În schimb, Putin se va înfuria', remarca oficialul din anturajul președintelui ucrainean. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA