Doi militari şi opt civili, ucişi în estul Ucrainei

Doi militari şi opt civili, ucişi în estul Ucrainei

Opt civili şi doi militari ucraineni au fost ucişi în estul separatist al Ucrainei după o noapte de sâmbătă spre duminică tensionată, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu şi începerii unor negocieri de pace între armată şi rebeli proruşi, relatează AFP.

Doi militari ucraineni au fost ucişi şi alţi opt răniţi în ultimele 24 de ore, a anunţat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.

Trei civili au fost ucişi, iar alţi zece răniţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în bastionul rebel Doneţk, unde explozii şi tiruri sporadice se auzeau duminică dimineaţa, potrivit autorităţilor municipale.

La Avdiivka, în regiunea Doneţk, un obuz a căzut pe un post de poliţie, rănind două persoane.

Guvernatorul pro-Kiev al regiunii rebele Lugansk a anunţat, pe de altă parte, că doi civili au fost ucişi în satul Kriakivka, după ce un obuz a căzut în curtea unei case. Cel puţin şase civili au fost ucişi, potrivit guvernatorului, de la începutul săptămânii, în regiunea Lugansk.

Autorităţile au anunţat duminică moartea altor trei civili, bilanţul crescând la opt în ultimele 24 de ore.

Potrivit armatei, punctele fierbinţi de conflict rămân în continuare bastioanele proruse Lugansk şi Doneţk, dar şi zona Debalţeve, la nord-est de Doneţk, unde rebelii şi-au sporit prezenţa.

Observatorii OSCE au anunţat că mai multe convoaie - de 60 de camioane în total -, fără semne de identificare, se îndreaptă către Doneţk, dinspre oraşul Şahtarsk, aflat de asemenea sub controlul rebelilor.

Confruntările armate nu au scăzut în intensitate în estul Ucrainei, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu-surpriză negociat între armata ucraineană şi rebeli proruşi.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat, de asemenea, un "acord de principiu" în vederea unor noi negocieri de pace între cele două tabere, marţi, la Minsk, în Belarus.

În cazul în care aceste acorduri sunt respectate, cele două tabere se vor retrage în spatele unei linii de demarcaţie în următoarele 30 de zile, după care îşi vor retrage armamentul greu de pe front. Autorităţile ucrainene cer totodată o anulare a alegerilor separatiste organizate pe 2 noiembrie în tertoriile aflate sub controlul rebelilor.

Un prim armistiţiu - încheiat tot la Minsk pe 5 septembrie între Kiev şi rebeli, în cadrul unor negocieri la care au participat Rusia şi OSCE - nu a fost respectat niciodată.

Cancelarul german Angela Merkel a acuzat duminică Moscova că "provoacă dificultăţi" vecinilor săi, în primul rând Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, trei ţări care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană (UE).

Ea a apreciat totodată că răspunsul european dat Rusiei, şi anume adoptarea unor sancţiuni economice, "este bun".

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine militar pe separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa