Două treimi din populația Rusiei face economii la alimente (sondaj)

Două treimi din populația Rusiei face economii la alimente (sondaj)

Peste două treimi dintre ruși au declarat că încearcă să facă economii atunci când cumpără alimente în contextul crizei economice actuale, caracterizată printr-o scădere a puterii de cumpărare a gospodăriilor, arată rezultatele unui sondaj de opinie publicat marți, informează AFP.

69% din cei intervievați au declarat că 'au încercat să cumpere produse alimentare mai ieftine în ultimele două-trei luni' față de 54% în luna martie 2014, arată rezultatele acestui sondaj realizat la finele lunii august de Levada Center, considerat drept un institut independent de sondare a opiniei publice. În schimb, peste un sfert din ruși (28%) au declarat că nu și-au diminuat bugetul consacrat alimentației, se mai arată în acest sondaj derulat în rândul a 1.600 de ruși din 46 de regiuni.

În prezent, procentul rușilor care și-au redus achizițiile se situează la cel mai înalt nivel de după criza financiară din 2009, care a condus la o prăbușire a economiei ruse și la o creștere a șomajului dar care a fost urmată de o relansare viguroasă. În ceea ce privește recesiunea actuală aceasta este cauzată în special de o cădere a consumului și a puterii de cumpărare. Creșterea prețurilor a fost accelerată de prăbușirea rublei la finalul anului trecut, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor introduse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina, precum și al embargoului introdus de Rusia pentru majoritatea produselor alimentare provenite din țările occidentale.

Potrivit serviciului federal de statistică, Rosstat, numărul rușilor care trăiesc sub pragul sărăciei a crescut cu 14,8% în ritm anual pentru a ajunge la 21,7 milioane de persoane în al doilea trimestru, adică 15,1% din populație. În Rusia pragul minim al sărăciei se situează la aproximativ 10.000 de ruble (130 de euro) pe lună.

În acest context dificil pentru gospodăriile rusești, decizia Kremlinului de a distruge produsele alimentare sechestrate pentru că au încălcat embargoul a provocat controverse în Rusia. Tone de brânzeturi, piersici sau nectarine confiscate la frontieră au fost strivite sau incendiate, în pofida faptului că mai multe persoane au semnat o petiție prin care cer Guvernului să doneze aceste alimente persoanelor sărace. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

5 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”