Drepturile de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră și Marea Azov, în atenția Rusiei

Drepturile de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră și Marea Azov, în atenția Rusiei

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) și Ministerul Apărării din Rusia ar putea bloca drepturile de exploatare a unor zăcăminte din Marea Neagră și Marea Azov acordate de Ucraina unor companii înainte de anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, relatează agenția de presă ucraineană Unian.

O decizie în acest sens a fost semnată deja de premierul rus Dmitri Medvedev, a scris marți agenția menționată, citând serviciul de presă al executivului de la Moscova. Documentul vizează 'asigurarea capacității de apărare și de securitate a statului (rus) în mările Neagră și Azov'.

'În cazul în care Ministerul Apărării și FSB vor prezenta Agenției Federale pentru utilizarea resurselor subsolului (Rosnedra) concluzii cu privire la posibile amenințări la adresa apărării și securității naționale, Agenția va pregăti un proiect de decizie a guvernului rus de a nu acorda solicitantului dreptul de a utiliza sectorul de subsol și, conform procedurii stabilite, va trimite acest proiect de decizie Ministerului Mediului pentru punerea lui în discuție în cadrul guvernului', menționează textul, citat de Unian.

Respectivul document a fost elaborat de Ministerul Mediului de la Moscova pentru punerea în aplicare a unei legi datând din 29 iunie 2015 cu privire la particularitățile reglementării juridice a relațiilor în domeniul utilizării subsolului în legătură cu alipirea Crimeii la Rusia și formarea unor entități noi în cadrul Federației Ruse — Republica Crimeea și orașul de importanță federală Sevastopol.

La 21 august, guvernul ucrainean a ordonat holdingului 'Naftogaz Ukrainî' să angajeze juriști pentru a proteja drepturile sale de proprietate în Crimeea, în condițiile în care Kievul a pierdut controlul asupra companiei de stat Cernomorneftegaz — cea mai importantă companie ucraineană de prospecțiuni și exploatarea a zăcămintelor din Marea Neagră — după anexarea peninsulei de către Rusia.

La 19 martie 2014, sondele Cernomorneftegaz din Crimeea au fost ocupate de persoane înarmate în uniforme militare fără însemne. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

2 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 Asta este consiliera șefului AEP! Mitulețu-Buică tocmai i-a acordat o insignă și o diplomă de excelență!

5 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…