După apelul președintelui Obama, Turcia anunță retragerea trupelor sale din Irak (oficial)

După apelul președintelui Obama, Turcia anunță retragerea trupelor sale din Irak (oficial)

Turcia a anunțat sâmbătă seară că "va continua" retragerea trupelor sale din Irak, la o zi după discuția telefonică dintre președintele american, Barack Obama, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în care l-a îndemnat să ia o asemenea decizie pentru a liniști tensiunile dintre cele două țări vecine, potrivit AFP.

"Ținând cont de sensibilitatea părții irakiene (...), Turcia va continua procesul demarat pentru retragerea trupelor sale staționate în provincia Mosul (nord)", a informat Ministerul de Externe de la Ankara într-un comunicat.

Vineri, președintele SUA a insistat asupra necesității ca Turcia "să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Irakului".

Irakul a cerut marți "retragerea completă" a forțelor turce de pe teritoriul său.

Turcia a trimis în Irak în urmă cu aproape două săptămâni un contingent de 150 până la 300 de soldați și vreo 20 de vehicule blindate în tabăra de la Bashiqa, în nordul țării. Oficiali turci și irakieni au anunțat luni retragerea parțială a acestor militari.

Ankara a afirmat că este vorba despre întăriri trimise pentru a asigura protecția consilierilor militari care îi pregătesc pe combatanții irakieni în lupta contra grupării SI, în special lângă Mosul. Bagdadul a acuzat însă o incursiune ilegală, mai scrie AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

2 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

3 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

4 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”