Elefanţii africani sunt în pericol să dispară de pe glob până în anul 2020 din cauza traficului de fildeş

În ultimii ani cererea de fildeş a cresut din partea ţărilor asiatice precum China, Japonia, Hong Kong, Thailanda, Vietnam şi Singapore. Astfel, şi rata braconajului a înregistrat o creştere sensibilă de la 7,4 % în 1990, moment în care s-au impus primele restricţii în domeniul comerţului cu fideş, la 8 % în prezent.

Numai în ultimul deceniu se estimează că două treimi din elefanţii de pădure africani au fost vânaţi pentru coarnele de fildeş.

„Chiar dacă fildeşul este deosebit, trebuie să ne oprim din aceste practici. Dacă vom continua, nu doar că nu va mai exista fildeş, ci vom pierde toţi elefanţii de pe planetă”, spune ecologistul Rory Young, pentru Huffington Post.

În perioada anilor 1980 existau în lume circa 1 milion de mamifere din această specie, însă în fiecare an circa 70.000 dintre ei au fost ucişi. Astfel, în anul 2013 existau în lume mai puţin de 460.000 de exemplare.

Deşi în anul 2008, majoritatea organizaţiilor care promovează conservarea habitatelor naturale avertizau că elefanţii africani ar putea dispărea până în 2020, rata braconajului a continuat să crească. Rory Young consideră că dacă situaţia actuală nu se va modifica, atunci elefanţii vor pierii complet în următorii 6 ani.

Lupta cu braconierii este şi ea deosebit de periculoasă. Majoritatea lor sunt înarmaţi şi îşi folosesc armele din dotare pentru a ucide animalele, deseori în cel mai brutal mod. Nu lipsesc nici capcanele sau chiar otrăvirile. De exemplu, anul trecut, mai mulţi braconieri din Zimbabwe au ucis peste 300 de elefanţi după ce au infectat apele Parcul National Hwange cu cianură.

În anul 2011 se estimează că au fost comercializate ilegal peste 44 de tone de fildeş.

„Elefanţii sunt nişte creaturi magnifice. Ei pot empatiza cu oamenii. Când văd un exemplar fără viaţă, e ca şi cum aş vedea că un prieten a fost împuşcat. Elefanţii sunt o specie extrem de importantă, deoarece au un efect major asupra ecosistemului. Dacă protejezi un elefant, protejezi automat şi mediul înconjurător, precum şi toate celelalte animale”, a mai declarat ecologistul Rory Young.


Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu