Grecia, gata de un "compromis dificil" pentru "a ieși din criză" (Tsipras)

Grecia, gata de un "compromis dificil" pentru "a ieși din criză" (Tsipras)

Premierul grec Alexis Tsipras s-a declarat gata de "un compromis dificil" care să permită "un acord viabil" cu creditorii țării, UE și FMI, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală, citată de AFP.

"Dacă se ajunge la un acord viabil, chiar dacă compromisul este dificil, vom depăși această provocare, pentru că singurul nostru criteriu este ieșirea din criză și încheierea supunerii față de 'memoranda' (politica de austeritate — n.r.)", a declarat Alexis Tsipras în cadrul unei reuniuni de vineri seară cu colaboratorii săi, citat într-un comunicat al guvernului.

O delegație greacă urma să reia sâmbătă după-amiază negocierile la Bruxelles cu reprezentanții creditorilor pentru a încerca să ajungă la un acord privind măsurile pe care Atena trebuie să le adopte.

Acest acord este o condiție necesară pentru deblocarea unei tranșe din creditul internațional pentru țară, bani care i-ar permite să-și achite datoriile și să evite o încetare de plăți.

"Poporul grec a avut încredere în noi pentru ca noi să luăm decizii cruciale și să gestionăm situații dificile", a spus prim-ministrul, subliniind că "nimeni nu credea că situația va fi ușoară".

"Deciziile și gestionarea lor ne aparține în exclusivitate, în ciuda dificultății lor", a adăugat el.

Totodată, Alexis Tsipras a avertizat că "dacă Europa dorește divizarea și continuarea supunerii, ține de noi să refuzăm și să spunem un mare 'nu', luptând pentru demnitatea poporului și suveranitatea noastră națională".

Timpul presează la Atena, care riscă să rămână fără bani, comentează AFP. Țara trebuie ca până la 18 iunie, când are loc reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro, să ajungă la un compromis cu creditorii săi pentru a-și putea asigura finanțarea și a rambursa la 30 iunie 1,6 miliarde de euro către FMI.

Printre punctele dificile de negociere cu creditorii se află reforma pensiilor, creșterea TVA și nivelul excedentului primar bugetar, care condiționează valoarea economiilor pe care trebuie să le realizeze țara.

Guvernul a anunțat vineri că diferența în chestiunea excedentului primar nu este decât de 0,25%, în condițiile în care Grecia a exceptat deja un excedent de 0,75% pentru 2015, în timp ce creditorii doresc un nivel de 1%.

Sâmbătă, cotidianul financiar grec Naftémporiki a relatat că grecii vor încerca un nou compromis privind excedentul primar, propunând nivelul de 0,9%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…