Grecia: Syriza ar obține 23% din voturi la alegerile anticipate din septembrie (sondaj)

Grecia: Syriza ar obține 23% din voturi la alegerile anticipate din septembrie (sondaj)

Partidul Syriza, al premierului demisionar grec Alexis Tsipras, se situează pe prima poziție în preferințele electoratului în perspectiva alegerilor anticipate din septembrie, fiind urmat de formațiunea conservatoare Noua Democrație, relevă un sondaj de opinie realizat de agenția ProRata, transmite vineri Reuters.

Astfel, sondajul — realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane — arată că Syriza este susținută de 23% din alegătorii greci (față de 26% în luna iulie), iar Noua Democrație de 19,5% (comparativ cu 15% în iulie).

Unitatea Populară, partidul format săptămâna trecută de foștii membri ai Syriza care s-au opus ultimului program de asistență financiară pentru Grecia, în valoare de 86 de miliarde de euro, este susținut de 3,5% din electorat, plasându-se pe poziția a treia.

În fine, Grecii Independenți, aliatul formațiunii Syriza în fosta coaliție guvernamentală condusă de Alexis Tsipras, ar obține 2% din voturi, scor inferior pragului de 3% necesar accederii în parlament.

Potrivit aceleiași anchete sociologice, 64% dintre greci consideră că decizia lui Tsipras de a demisiona a fost una greșită, iar 68% sunt de părere că Grecia trebuie să rămână în zona euro cu orice costuri, chiar dacă acest lucru ar însemna continuarea măsurilor de austeritate.

În Grecia vor avea loc luna viitoare alegeri legislative anticipate, data probabilă a scrutinului fiind 20 septembrie. Până atunci, afacerile curente ale guvernării sunt gestionate de președinta Curții Supreme, Vassiliki Thanou, numită joi în postul de premier interimar de către președintele Prokopis Pavlopoulos.

Alexis Tsipras și-a anunțat săptămâna trecută demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea de alegeri anticipate.

El a luat această decizie după sciziunea partidului său Syriza (stânga radicală), pe fondul acordului convenit între Grecia și Uniunea Europeană privind un nou împrumut pentru Atena, în schimbul continuării măsurilor de austeritate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

2 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

3 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?

4 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

5 VIDEO Demonstrație de forță a MApN?