Guvernul Macri reafirmă suveranitatea Argentinei asupra Insulelor Malvine

Guvernul Macri reafirmă suveranitatea Argentinei asupra Insulelor Malvine

Noul guvern argentinian condus de Mauricio Macri a afirmat din nou, duminică, suveranitatea țării sale asupra Insulelor Malvine, cu ocazia aniversării anexării arhipelagului - 3 ianuarie 1833 - de către Marea Britanie, prilej pentru Buenos Aires de a reînnoi apelul al dialog, scrie AFP.

"Argentina reînnoiește angajamentul său ferm față de o soluție pașnică a neînțelegerilor", în cadrul "dreptului internațional și al multilateralismului", a afirmat un comunicat guvernamental.

Buenos Airesul invită Londra "să reia negocierile" pentru a găsi o soluție "justă și definitivă" a contenciosului, potrivit guvernului Mauricio Macri, un liberal aflat la putere de la 10 decembrie.

"Astăzi, după 183 de ani de ocupație ilegală care continuă, poporul și guvernul argentinian reafirmă o dată în plus drepturile suverane imprescriptibile" ale Argentinei asupra Insulelor Malvine, numite Falkland de Marea Britanie.

În 1982, trupele dictaturii argentiniene de la acea dată au încercat să își impună militar controlul asupra insulelor, antrenând un conflict de 74 de zile care s-a soldat cu victoria Marii Britanii. În lupte și-au pierdut viața 649 de soldați argentinieni, 255 de britanici și trei locuitori ai arhipelagului.

În cursul unui referendum organizat în 2013, locuitorii arhipelagului și-au reafirmat masiv atașamentul față de coroană britanică, rezultatul fiind 1513 voturi pentru și numai trei împotrivă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro