Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Guvernul polonez vrea să-i numească direct pe șefii radioului și televiziunii publice

Guvernul polonez vrea să-i numească direct pe șefii radioului și televiziunii publice, conform unui proiect de lege discutat miercuri în parlament și criticat deja de mai multe organizații internaționale, relatează AFP.Noul text a fost prezentat deputaților luni seară și urmează a fi votat într-un termen stabilit. Acesta face să înceteze cu efect imediat mandatele celor din conducerile și consiliile de supraveghere ale televiziunii și radioului publice.

Ministrul de finanțe este acela care va avea de acum încolo competența de a-i numi și de a-i revoca pe noii șefi ai media publice, aleși până în prezent prin concursuri organizate de Consiliul național al audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizații media, precum Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER/EBU), Asociația jurnaliștilor europeni (AEJ) și Reporteri fără frontiere (RSF) și-au exprimat 'indignarea' față de aceste dispoziții 'introduse în grabă, fără nicio consultare', potrivit site-ului de internet al UER.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut 'o informare de la guvernul polonez' privind acest proiect de lege, potrivit unei postări pe Twitter de miercuri a purtătorului său de cuvânt, Margaritis Schinas.

Într-o scrisoare adresată ministrului polonez al culturii, AEJ s-a declarat 'profund preocupată' de schimbările propuse.

Dacă ele vor fi aplicate 'vor plasa televiziunea și radioul publice sub controlul direct al guvernului, ceea ce implică concedierea din motive politice a unor jurnaliști respectați, și vor duce la o ingerință editorială sistematică în conținutul emisiunilor, în favoarea actualului guvern', și-a exprimat îngrijorarea asociația, un ong recunoscut de UNESCO și Consiliul Europei.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING! Șoc TOTAL! Procurorul general Lazăr poate INFIRMA actele de urmărire penală în dosarul Kovesi dacă …

2 Ce scursură! Proasta României NU mai recunoaște că și-a asumat printr-un document OFICIAL desemnarea procuroru…

3 ALERTĂ Ce dovezi mai vreți? Guvernul lui Dragnea, sclavul SECURIȘTILOR! Amănunte CUTREMURĂTOARE publicate de p…

4 Informație. Ghiță nu a furnizat procurorilor NICIO dovadă directă care s-o incrimineze pe Kovesi! Dosarul a fo…

5 CUTREMUR! Procurorul din 10 august rupe tăcerea! Cum se încearcă ANULAREA dosarului REPRESIUNII!

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă