Guvernul polonez vrea să-i numească direct pe șefii radioului și televiziunii publice

Guvernul polonez vrea să-i numească direct pe șefii radioului și televiziunii publice, conform unui proiect de lege discutat miercuri în parlament și criticat deja de mai multe organizații internaționale, relatează AFP.Noul text a fost prezentat deputaților luni seară și urmează a fi votat într-un termen stabilit. Acesta face să înceteze cu efect imediat mandatele celor din conducerile și consiliile de supraveghere ale televiziunii și radioului publice.

Ministrul de finanțe este acela care va avea de acum încolo competența de a-i numi și de a-i revoca pe noii șefi ai media publice, aleși până în prezent prin concursuri organizate de Consiliul național al audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizații media, precum Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER/EBU), Asociația jurnaliștilor europeni (AEJ) și Reporteri fără frontiere (RSF) și-au exprimat 'indignarea' față de aceste dispoziții 'introduse în grabă, fără nicio consultare', potrivit site-ului de internet al UER.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut 'o informare de la guvernul polonez' privind acest proiect de lege, potrivit unei postări pe Twitter de miercuri a purtătorului său de cuvânt, Margaritis Schinas.

Într-o scrisoare adresată ministrului polonez al culturii, AEJ s-a declarat 'profund preocupată' de schimbările propuse.

Dacă ele vor fi aplicate 'vor plasa televiziunea și radioul publice sub controlul direct al guvernului, ceea ce implică concedierea din motive politice a unor jurnaliști respectați, și vor duce la o ingerință editorială sistematică în conținutul emisiunilor, în favoarea actualului guvern', și-a exprimat îngrijorarea asociația, un ong recunoscut de UNESCO și Consiliul Europei.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

3 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend