Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Guvernul polonez vrea să-i numească direct pe șefii radioului și televiziunii publice

Guvernul polonez vrea să-i numească direct pe șefii radioului și televiziunii publice, conform unui proiect de lege discutat miercuri în parlament și criticat deja de mai multe organizații internaționale, relatează AFP.Noul text a fost prezentat deputaților luni seară și urmează a fi votat într-un termen stabilit. Acesta face să înceteze cu efect imediat mandatele celor din conducerile și consiliile de supraveghere ale televiziunii și radioului publice.

Ministrul de finanțe este acela care va avea de acum încolo competența de a-i numi și de a-i revoca pe noii șefi ai media publice, aleși până în prezent prin concursuri organizate de Consiliul național al audiovizualului (KRRiT).

Mai multe organizații media, precum Uniunea Europeană de Radioteleviziune (UER/EBU), Asociația jurnaliștilor europeni (AEJ) și Reporteri fără frontiere (RSF) și-au exprimat 'indignarea' față de aceste dispoziții 'introduse în grabă, fără nicio consultare', potrivit site-ului de internet al UER.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut 'o informare de la guvernul polonez' privind acest proiect de lege, potrivit unei postări pe Twitter de miercuri a purtătorului său de cuvânt, Margaritis Schinas.

Într-o scrisoare adresată ministrului polonez al culturii, AEJ s-a declarat 'profund preocupată' de schimbările propuse.

Dacă ele vor fi aplicate 'vor plasa televiziunea și radioul publice sub controlul direct al guvernului, ceea ce implică concedierea din motive politice a unor jurnaliști respectați, și vor duce la o ingerință editorială sistematică în conținutul emisiunilor, în favoarea actualului guvern', și-a exprimat îngrijorarea asociația, un ong recunoscut de UNESCO și Consiliul Europei.

AGERPRES www.agerpres.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ionela Arcanu, adevăruri crunte despre Toader!

2 ALERTĂ Priviți ce este la Botoșani! Dragnea a chemat jandarmii! VIDEO

3 VIDEO Imagini INCREDIBILE! Priviți, Dragnea, huiduit și băgat pe furiș în Casa Sindicatelor din Botoșani!

4 Caracatița. Toate instituțiile lui Dragnea.

5 De ce sondajele nu mint. Cum era PSD în 2016 și cum arată în 2019

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou