Israelul s-a antrenat în secret în Grecia împotriva sistemului de apărare antiaerian rus S-300

Israelul s-a antrenat în secret în Grecia împotriva sistemului de apărare antiaerian rus S-300

Israelul a testat în secret metode de a învinge un sistem de apărare antiaerian avansat pe care Rusia l-a desfășurat în Orientul Mijlociu și care ar putea limita capacitatea Israelului de a lansa lovituri aeriene în Siria și Iran, au informat surse militare și diplomatice, relatează Reuters. Sursele au afirmat că un sistem antiaerian rus S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani, însă poziționat în prezent pe insula greacă Creta, a fost activat în timpul exercițiilor militare comune între forțele aeriene elene și israeliene în aprilie-mai anul acesta.

Activarea a permis avioanelor de luptă israeliene să testeze modul în care funcționează sistemul de blocare al S-300, să colecteze date cu privire la puternicul său sistem radar și modul în care acesta poate fi 'păcălit'.

O sursă din domeniul apărării din regiune a declarat că Grecia a făcut acest lucru la solicitarea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel puțin odată în ultimul an. Este neclar dacă Israelul a pus la dispoziția aliaților săi informațiile obținute.

Oficiali militari israelieni și greci au refuzat să confirme sau să infirme utilizarea sistemului S-300 în timpul manevrelor militare comune din estul Mediteranei în aprilie-mai sau în timpul exercițiilor militare din 2010 și 2012.

Un important oficial din Ministerului grec al Apărării, întrebat dacă sistemul a fost operațional în timpul exercițiilor militare eleno-israeliene, a afirmat că 'în acest moment S-300 nu este în funcțiune'. El a adăugat că politica Atenei nu permite unei alte țări să testeze capacitățile sistemului.

Sistemul antiaerian S-300, a cărui primă versiune a fost construită în anul 1979, poate lansa rachete către ținte multiple, ce pot fi avioane sau rachete balistice, pe o rază de până la 300 de kilometri. Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a livra sistemul de apărare antiaerian S-300 către Iran. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 VIDEO Dialog asistent universitar / studentă: „Din grupa ta, crezi că e vreo fată virgină?”